Industriarbetarnas tidning

”Hur tänker de egentligen?”

28 mars, 2011

Skrivet av

Fackklubben på Ålö maskiner gick med på sänkta löner en period krisåret 2009. Samma år ökade chefens lön med nästan 50 procent.
– Jag är arg. Kan knappt prata om det, säger IF Metallordföranden Nils Göthe.

Dagens Arbetes avslöjande om att många direktörer höjde sina löner under krisåret 2009 samtidigt som IF Metallmedlemmar gick med på lönesänkningar, har lett till ilska och irritation ute på arbetsplatserna.

Under våren 2009 gick IF Metallklubben på Ålö Maskiner, utanför Umeå, med på sänkta löner och nedgång i arbetstid under tre månader. Allt för att ställa upp för företaget under krisen.

Men vd:n Olle Pehrsson ökade själv sin inkomst med drygt en miljon kronor, eller 48 procent, under året.

– Det är helt jävla ovärdigt. Hur tänker de egentligen? frågar sig Nils Göthe.

Personaldirektören på Ålö, Lena Rydström, har tidigare sagt till Dagens Arbete att ledningen på företaget aldrig diskuterat frågan om de också skulle sänka sina löner.

– Det är ryggkliarklubb. Nu är det ett himla snack ute på verkstan. Folk svär mest, säger Nils Göthe.

Också på GE Healthcare i Umeå är irritationen stor efter att Dagens Arbete avslöjande. Vd:n Bo Lönnström ökade sin lön med 24 procent under 2009.

– Vi gick med på att skjuta upp lönerevisionen till januari 2010 för att hjälpa företaget. Det här känns patetiskt, säger IF Metalls klubbordförande Martin Berglund.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.