Industriarbetarnas tidning

Ingen vågar (s)tälla upp

3 mars, 2011

Skrivet av BJÖRN RANELID

Krönika mars 2011

I begynnelsen har det mänskliga fostret ingen talan inför livet. Då vilar mannens och kvinnans gener i barnets möjligheter. Ingen flicka eller pojke har bett om att få komma till världen.

Det är både kusligt och underbart att inga mänskliga val kan vara ogjorda när de väl är lagda till handlingarna. Små och till synes harmlösa beslut kan gälla valet av ett par skor inför en fest eller en viss maträtt till middagen, men i de stora och avgörande ögonblicken ställs individen inför olika alternativ som kan få dramatiska och till och med livsviktiga konsekvenser. Det gäller äktenskap, kvinnans graviditet, studier, yrkesval och mycket annat.

”Tager du denna Inger Margareta till din äkta maka?” ”Ja, svarade jag”. Inför prästen i en sådan akt måste eller bör mannen svara jakande. Annars blir det inget äktenskap. I den borgerliga vigseln sker inte löftena inför Gud Fader.

Inom det socialdemokratiska partiet i Sverige har det nästan blivit till en oskriven lag att presumtiva kandidater till posten som partiordförande svarar nekande till varje fråga som berör viljan att bli ledare i partiet. Det är synnerligen märkligt.

Göran Persson fick nämnda fråga av journalister många gånger efter det att Ingvar Carlsson hade avgått och vid samtliga tillfällen svarade han nekande. Senare tänjde han detta svar och vred det till ett jakande. Om man vill, kan man tolka det beteendet som oärlighet och ett dåligt drag hos en person som skulle leda den tidens största parti i Sverige.

Är det fult, förmätet eller otaktiskt av en kandidat att öppet deklarera glädje och stolthet över att ha blivit tillfrågad? Är det än mer suspekt av en politiker att frankt säga sig vara villig att bli ledare?

Margot Wallström vill inte bli ledare för det socialdemokratiska partiet. Detsamma gäller för Pär Nuder och Thomas Bodström. Däremot har inte Sven-Erik Österberg öppet deklarerat sin hållning i frågan.

Jag tänker att denna ovilja hos så gott som alla presumtiva och faktiska kandidater till ledarskapet inom partiet är ett syskon till den allmänna svenska mentaliteten att inte våga slita loss sitt jag från ett allmänt ”man”. Om någon sticker ut från massan, så måste denna eller denne tuktas och tämjas. Det tycks vara farligt att ta ansvar och att vilja gå i fronten, leda och vara den främsta.

Godsherren Göran Persson som en gång i tiden påstod att den människa som står i skuld inte är fri, har nu flera miljoner kronor i skuld till banken. Han vill ha en partiledare inom socialdemokratin som bland annat har ett alldagligt utseende. Således får inte hon eller han anses vara stilig eller vacker i ansiktet.

Jag trodde först att patron Persson skämtade, men han har tydligen uttalat sig så. Säg aldrig ja i begynnelsen, var inte framfusig, inte offensiv eller villig till att leda. Så lyder mantrat inom Per Albin Hanssons, Tage Erlanders, Olof Palmes, Ingvar Carlssons och Mona Sahlins parti.

Skulle detta socialdemokratiska beteende överföras till idrottens och näringslivets värld, skulle det te sig inte bara komiskt utan direkt menligt. Ingen säger sig vilja vara kapten för laget och ingen vill vara verkställande direktör eller styrelseordförande.

I stället för detta vankelmod och ofta oärliga beteende borde det socialdemokratiska partiet bejaka och jubla över varje kandidat som säger sig vara villig att bli ledare och att ta det största ansvaret. Bort med den falska blygsamheten och fram för de ärliga och kraftfulla politikerna och medmänniskorna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.