Industriarbetarnas tidning

”Låt fler sjuka jobba deltid”

2 mars, 2011

Utöka möjligheterna till deltidssjukskrivning för vissa sjukdomar, som till exempel ledgångsreumatism. Det föreslår Rehabiliteringsrådet i en utredning som överlämnades till regeringen i går.
– Ett steg i rätt riktning, säger Anne Carlsson som är ordförande i Reumatikerförbundet.

Utredningen, som letts av professor Åke Nygren, vill också att det ska bli lättare att omskola sig för den som inte kan återgå till det ”gamla” jobbet.

– Det är bra, säger Anne Carlsson som i en tidigare intervju i Dagens Arbete kritiserat rehabkedjan som ett regelverk för ”… friska svenskar som blir tillfälligt sjuka, inte för kroniskt sjuka människor.”.

Hon nämner en medlem i Reumatikerförbundet som utbildade sig till sjukgymnast. Planerna gick i stöpet när hon drabbades av ledgångsreumatism. Men med ersättning från Försäkringskassan kunde kvinnan studera vidare, ett alternativ som är betydligt svårare i dag. Nu är kvinnan professor i sjukgymnastik.

Ett annat förslag från utredningen går ut på att företagshälsovårdens roll ska stärkas.

– Jättebra, säger Anne Carlsson. Men vem är det som har ansvar för rehabiliteringsprocessen? Är det jag som individ? Det är inte acceptabelt.

Hon tycker att arbetsgivaren bör ha ett tydligare ansvar för rehabiliteringen av sina anställda. Nuvarande regler räcker inte. Det bör också vara arbetsgivaren som samordnar insatserna, en uppgift som i dag ligger på Försäkringskassan.

– Utredarna har också glömt den behandlande läkaren, säger Anne Carlsson. Vården har en skyldighet att delta i rehabiliteringsprocessen.

Det handlar bland annat om kunskap som inte alltid företagshälsovården har, än mindre arbetsgivarna.

– Ta reumatisk inflammation, till exempel. Den gör dig väldigt trött. I det fallet kan det behövas flexibla arbetstider. Till exempel att du börjar jobba 10.00 på morgonen och slutar 18.00. Så lite kan skillnaden vara mellan att klara av att arbeta och att vara sjukskriven.

Utredningen vill också skapa fler möjligheter till (löne-)bidrag för personer som tvingas byta jobb på grund av sjukdom.

Ett annat förslag, som presenterats tidigare, går ut på att inrätta ett nationellt kvalitetsregister på olika behandlingsmetoder. Registret ska innehålla alla insatser som omfattas av rehabiliteringsgarantin.

Fakta

  • Rehabrådet är tillsatt av regeringen. Det består av professorer, läkare och experter med mångårig erfarenhet av rehabilitering.
  • Rehabiliteringsgarantin, som motsvarar 960 miljoner kronor för 2011, innebär att landstingen kan söka pengar från staten för rehabiliteringsinsatser. Syftet är att stödja personer med ångest, depression, stress eller en långvarig smärta i axlar nacke och rygg att återgå i arbete eller att förebygga en sjukskrivning.
  • Reumatikerförbundet har ca 60 000 medlemmar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.