Industriarbetarnas tidning

LEDARE: Total tondövhet hos direktörerna

25 mars, 2011

Skrivet av HANS LARSSON

Minns ni finanskrisen? När svensk ekonomi nu går på högvarv, verkar minnet vara kort. Alla som blev arbetslösa under åren 2008 och 2009 lär dock inte glömma krisen i första taget.

Men alla direktörerna, som under krisen passade på att höja sina inkomster med tvåsiffriga procenttal, vill nog helst inte kännas vid att det över huvud taget varit någon kris. I deras plånböcker är det nämligen alltid högkonjunktur.

IF Metall slöt krisavtal med över 300 företag. De anställda tvingades gå ner i både arbetstid och lön. En del chefer föregick med gott exempel och sänkte också sina löner. Men förfärande många gjorde tvärtom – höjde inkomsterna trots krisen.

Vi har granskat alla företag som har över 100 anställda och som tecknade krisavtal med IF Metall. En tredjedel av de granskade direktörerna höjde inkomsterna med tvåsiffriga tal i procent.

Olle Pehrsson, vd på Ålö maskiner i Umeå, fick en inkomstökning på 48 procent (!) – allt medan hans anställda via krisavtalet gick ner 22 procent i arbetstid och 17 procent i lön. Enligt företaget var det aldrig aktuellt att ledningen skulle sänka sina löner.

Peter Gossas, vd på Sandvik, bättrade på sin årsinkomst med 30 procent – 1,5 miljoner kronor. Samtidigt förlorade ugnsskötaren Lennart Olsson, på samma företag, 3 000 kronor i månaden genom krisavtalet.

I maj 2009 blev ett krisavtal klart på Scania i Södertälje, Oskarshamn och Luleå. Då påstods det att avtalet skulle omfatta alla personal­kategorier, inklusive vd Leif Östling, som bland annat i sin roll som ordförande i Teknikföretagen varit en ivrig tillskyndare av krisavtalet.

Nu har vi facit: Leif Östlings egen inkomst ökade med 15 procent mellan 2008 och 2009. Han är med sina nära 7 miljoner kronor i taxerad års­inkomst den högst betalde bland direktörerna på företagen som tecknade krisavtal.

Inför denna direktörernas totala tondövhet återstår snart endast djupa suckar. Åratal av protester från fackliga organisationer och opinionsbildare fortsätter att klinga ohörda. Girigheten slår nya rekord och direktörerna låtsas som det regnar.

Inbillar de sig också att löntagarna ska visa återhållsamhet i höstens avtalsrörelse?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?