Industriarbetarnas tidning

Lönsamhet räcker inte för Stora Enso

23 mars, 2011

Skrivet av

Det är inget krisföretag som lägger ner sågen i Norrsundet. För ägaren Stora Enso stiger vinsten, skulderna sjunker, produktiviteten ökar, kassaflödet är starkt positivt – och aktieutdelningen höjs.

Stora Enso har kommit ur krisen med uppmuntrande plus-siffror.

Den årsredovisning som presenterades för några veckor sedan visar att koncernen tjänar allt mer pengar. Vinstmarginalen– vinstens andel av försäljningen – har ökat starkt under det senaste året och landar på 9 procent. Ungefär som åren före krisen. .

Sågverken är visserligen det affärsområde som haltar inom koncernen. Men även sågverken visar en positiv vinstmarginal (4,5 procent) efter några år med röda siffror.

Kassaflödet är starkt vilket innebär att det kommer in betydligt mer pengar till företaget än vad som strömmar ut.

Dessutom kan Stora Enso glädja sig åt att skulderna sjunker. Vilket förbättrar finanserna då räntebörden lättas.

Produktiviteten ökar starkt. Enligt Stora Enso själva steg produktiviteten med 50 procent per anställda mellan 2009 och 2010. mellan de bägge åren stiger försäljningen per anställd från 311 till 375 miljoner kronor.

De senaste fem åren har Stora Enso delat ut cirka 13 miljarder kronor till aktieägarna. Aktieutdelningen gick ner under finanskrisen, men i år föreslås den öka igen.

Koncernen har avsatt 80 miljoner kronor i nedläggningskostnader för Kopparfors sågverk i Norrsundet.

Stora Enso hävdar att sågverket dragits med förluster i många år. Därför måste det läggas ned. Intill sågverket låg tidigare Stora Ensos massafabrik. Den visade vinst, men lades ändå ned.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.