Industriarbetarnas tidning

Samlat grepp på bemanningsföretagen

3 mars, 2011

Skrivet av ANDERS ELGHORN

Tre fackförbund i Mälardalen har gått samman i ett projekt för att få inhyrd personal att gå med i facket. Oron inför den växande bemanningsbranschen tvingar facken till nya lösningar.

Det är de tre förbunden IF Metall, Handels och Transport som lokalt tillsammans startat ett projekt för att få personal från bemanningsföretag att gå med i facket.

Många inhyrda är unga och är inte medlemmar i något fackförbund. Andra är medlemmar, men ofta inte inom den bransch där de tillfälligt arbetar, inhyrda från ett bemanningsföretag.

Ständiga rapporter pekar på att många arbetsplatser inte alltid tar hand om sin inhyrda personal på ett riktigt sätt.

Dålig introduktion och felaktiga löner är vanliga klagomål. De inhyrda kan heller inte delta i den fackliga verksamheten på arbetsplatsen. De står vid sidan om.

Nu vänder sig de tre facken i Mälardalen till de fyra största bemanningsföretagen runt Västerås, Eskilstuna och Strängnäs; Manpower, Adecco, Studentconsulting och Arena Personal.

– Tillsammans med de här bemanningsföretagen har vi kommit överens om att alla anställda ska få facklig introduktion, säger Olle Winkler, ombudsman på IF Metalls avdelning 16 Mälardalen, på IF Metalls hemsida.

Hur många av de cirka 55 000 människor som är anställda av bemanningsföretag, som arbetar inom IF Metalls områden, vet man inte. Mellan 10 000 och 15 000 är en gissning från förbundets sida. Knappt 3 000 av dem är medlemmar i IF Metall idag.

Det finns alltså en stor potential att värva nya medlemmar till facket, konstaterar IF Metalls Mälardalsavdelning.

De ska ledas in i gemenskapen på arbetsplatserna och erbjudas medlemskap i IF Metall, Handels eller Transport.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen