Industriarbetarnas tidning

Dödades vid klämolycka

29 april, 2011

En 47-årig man avled i en arbetsplatsolycka i Karlskoga i går kväll. Mannen fastnade i en pressmaskin och klämdes till döds.
– Just nu går vi igenom filmer från fabrikens internkamera, säger polisens presstalesman i Örebro, Mats Nylén.

Olyckan skedde på det indiskägda företaget Baharat Forge Kilsta AB som tillverkar vevaxlar till lastbilar. Mannen hade avlidit när polisen kom på plats.

– Den tekniska undersökningen av olycksplatsen började direkt och vi blev färdiga under natten. Personer som gjort olika typer av iakttagelser har förhörts, säger Mats Nylén.

Tommy Engström, skyddsombud på företaget som har runt 250 anställda i produktionen, berättar att arbetet stått stilla sedan olyckan hände vid niotiden i går kväll. Han jobbade inte själv, men blev uppringd direkt.

– Jag slängde mig in i bilen. Sen var det bara att försöka hjälpa de andra grabbarna i skiftlaget. Det var tungt för dom.

– I dag är det krishantering som gäller, vi har en massa möten så att alla får prata av sig.

Mannen som omkom var elektriker och hade jobbat på företaget i 15-20 år.

Polisen i Karlskoga har lämnat över handlingarna till länspolisen i Örebro som nu tar över. Än så länge leds förundersökningen av polisen, senare tar eventuellt en åklagare över.

– Det finns en allmän misstanke om brott, säger Mats Nylén. Det kan till exempel handla om att arbetsgivaren brustit i skyddsåtgärder. Vi kan inte säga något mer i det här skedet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.