Industriarbetarnas tidning

Fler får sommarjobb i år

13 april, 2011

Skrivet av KATRIN SVENSSON

Sommarjobben har blivit fler. Men det är många som vill ha jobb. På Billeruds pappersbruk går det nästan sju sökanden på ett vikariat.

Förra året fick 100 personer chansen att sommarjobba på stålföretaget SSAB i Oxelösund. Ännu svårare var det i finanskrisen kölvatten, för två år sedan.

– Då hade vi absolut ingenting. Nu tar vi in 400 vikarier, säger Lena Westerlund, informationsansvarig på SSAB i Oxelösund.

I år har det hittills kommit in 33 000 sommarvikariat till Arbetsförmedlingen. Det är 2 000 fler än under samma period förra året.

Samtidigt är konkurrensen om jobben hög. Flera företag har rekordmånga sökanden inför den här sommaren. I Oxelösund slåss över 1 000 personer om de 400 jobben på SSAB.

Billeruds pappersbruk i Karlsborg utanför Luleå har fått in 512 ansökningar, men behöver bara 75 sommarvikarier.

Likadant ser det ut på kartongbruket Stora Enso Fors, som har fått ungefär 900 ansökningar. Där behövs 140 semesteravlösare.

Just nu ligger 1 598 sommarvikariat ute på Arbetsförmedlingen. Flest jobb finns i Stockholms Län, Västra Götalands Län och Skåne Län.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.