Industriarbetarnas tidning

Dom ger hopp för belastningsskadade

31 maj, 2011

Ett glädjande besked som kan ge nytt hopp för alla som har en belastningsskada. Så beskriver LO-TCO Rättsskydds jurist en aktuell dom som godkänner en elektrikers ryggsmärta som arbetsskada.

Domen gäller en elektriker som under fem år framför allt jobbat med att installera belysning och ledningar i pumpstationer och skolor. Han utförde ofta arbetet på en stege med armarna över huvudet, under vissa moment med en 15 kilos slagborr i handen.

Det var i samband med en muskelbristning i december 2001 som mannen fick smärtor i nacke och axlar.

Besvären anmäldes som arbetsskada redan 2002, men Försäkringssan godkände inte arbetsskadan. Mannen fick ingen livränta som hade täckt upp inkomstförlusten. Det är först nu efter en lång vandring i olika rättsliga instanser som mannen fått rätt.

Domen är viktig eftersom det är första gången som ändringarna i lagen om arbetsskadeförsäkring testas i samband med en belastningsskada, enligt Mattias af Malmborg på LO-TCO Rättsskydd.

Ändringarna infördes 2002, med syftet att göra det lättare för belastningsskadade att få sin skada erkänd som arbetsskada.

– Försäkringskassan har öppet trotsat lagen, säger Mattias af Malmborg. Vi har tyckt att det var självklart att mannen har en arbetsskada.

Högsta förvaltningsdomstolen skriver i sin dom att det finns övervägande skäl till att det finns ett samband mellan elektrikerns besvär och hans arbete. Rätten hänvisar till lagens förarbeten som säger att det inte krävs ”full vetenskaplig bevisning”.

För elektrikern innebär domen att han har rätt till en livränta på drygt 6000 kronor i månaden, före skatt. Behåller han samma inkomstförlust fram till pension ger livräntan sammanlagt 2 160 000 kronor.

Mannen har i dag omskolat sig till biolog. Han har en praktikplats och tjänar betydligt mindre än han skulle ha gjort som elektriker, därför har han fortsatt rätt till livränta.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.