Industriarbetarnas tidning

Färre i GS-toppen tvingade fram omröstning

14 maj, 2011

Skrivet av

Fredagens kongressbeslut att GS verkställande utskott ska krympa med en person ledde till sluten omröstning vid valet till den sista posten. Valberedningens förslag Erik Georgii blev även kongressens val.

Valet av andre vice ordförande, den sista platsen i GS verkställande utskott, sköts upp till lördag morgon. Valberedningens ursprungliga förslag till kongressen var utformat efter premisserna att stadgarna skulle ändras och att verkställande utskottet även under kommande kongressperiod skulle bestå av fyra ledamöter.

Den motionen röstades dock ner under fredagen, vilket innebär att en av de fyra ledamöterna inte skulle få någon plats i det nya verkställande utskottet. På lördag morgon lade valberedningen fram Erik Georgii som sitt förslag. Även Kenneth Johansson var nominerad och när Reino Thapper från avdelning 4, Östra Småland, föreslog honom till posten blev det sluten omröstning.

När rösterna räknats hade Erik Georgii fått 114 röster och Kenneth Johansson 66.

– Jag känner mig väldigt stolt. Den finaste titeln man kan ha är att vara förtroendevald. Att ha sina kompisars förtroende är värt mer än alla andra titlar, sade Erik Georgii.

– Vi står inför stora utmaningar och det är med stor ödmjukhet jag ser fram emot det här uppdraget. Det kommer att kräva många tuffa beslut, men det klarar vi av om vi håller ihop. Gemensam styrka – det är vår grej.

Till posten som andre vice ordförande var även Ann-Marie Stenberg, Lennart Johansson och Per-Olof Sjöö nominerade, men de stod inte till förfogande.

GS’ verkställande utskott utgörs nu av ordförande Per-Olof Sjöö, första vice ordförande Tommy Andersson och andre vice ordförande Erik Georgii.

Texten är kompletterad 14 maj 2011.

Du kanske också vill läsa…

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Dags för ett bättre normaltillstånd

Dags för ett bättre normaltillstånd

När vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Så fungerar de nya reglerna

Så fungerar de nya reglerna

Under coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Det är de små arbets­platserna som behöver oss”

”Det är de små arbets­platserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen