Industriarbetarnas tidning

GS laddar inför kongressen

13 maj, 2011

Skrivet av

Symbiosen mellan LO-samordning och industriavtal har varit lyckosam och så lär det bli även med det nya förslaget till avtal, tror GS.
– Vi har svårt att se dramatiken mellan det nya och det gamla, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Fackförbundet GS första ordinarie kongress inleds inom kort i Folkets Hus i Stockholm. Det blir många interna frågor, men även diskussioner om avgörande framtidsfrågor. Det sade förbundsordförande Per-Olof Sjöö på en presskonferens under fredagsförmiddagen.

Till kongressen har förbundsstyrelsen tagit fram tre rapporter, bland annat en om avtals- och lönerörelser. Den svenska modellen på arbetsmarknaden är under press och ett nytt industriavtal är en av pusselbitarna att få på plats.

Inom bland andra Pappers och Elektrikerna höjs kritiska röster mot att förslaget till industriavtal sätter LO-samordningen på spel, men GS avtalssekreterare Tommy Andersson är inte orolig.

– Avtalet går inte stick i stäv med LO-samordningen och satsningar på särskilda grupper. LO:s styrelse har slagit fast så sent som i måndags att avtalet är förenligt med samordningen. Det känns bra. Vi tror att vi har nytta av ett industriavtal.

Men ett nytt industriavtal räcker inte för att värna och stärka den svenska modellen. Därför måste diskussionerna om ett nytt huvudavtal fortsätta, konstaterar GS.

– Parterna har varsin läxa att göra. Det duger inte att arbetsgivarna via lagstiftarna försöker få till stånd ändringar i konfliktregler eller den direkta lönebildningen genom att kräva lägstalöner för ungdomar i lagstiftningen.

Även fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin är ett sorts hot mot den svenska kollektivavtalsmodellen och fas 3 bör skrotas, anser GS.

– Vi har brottats ganska rejält med att försvara kollektivavtalet i skogen, säger Per-Olof Sjöö.

Det jobb som nu utförs i skogen via fas 3-åtgärder i Skogsstyrelsen är reguljärt arbete, menar GS. Förbundet vill att en tidigare arbetsmarknadsåtgärd som heter gröna jobb återinförs i stället.

– Skillnaden är att då gäller kollektivavtalet med de löner och det skydd som avtalet ger plus att vi får möjlighet att företräda våra medlemmar.

GS kongress inleds klockan 13 i dag fredag och avslutas på söndag.

Texten är korrigerad 13 maj 2011.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.