Industriarbetarnas tidning

Häng med på den stora resan

5 maj, 2011

Skrivet av JAN-HENRIK SANDBERG

Krönika maj 2011

Medlemmarna betyder allt för facket; utan dem är facket ett tomt, maktlöst skal. Till en del är det en ekonomisk fråga; det är medlemsavgifterna som betalar verksamheten. Ännu viktigare är förstås att det är medlemmarnas sammanhållning som gör det möjligt för dem att hävda sina rättigheter och med kraft driva sina gemensamma intressen. Enade vi stå, söndrade vi falla. Enighet ger styrka.

Alla fackförbunds grundläggande uppgift är därför att, inom sitt verksamhetsområde, organisera så många arbetare som möjligt. Inom Pappers har vi lyckats bra med det. Vi har nästan alla (98,4 procent) pappersindustriarbetare med i vårt förbund och vi jobbar på att nå ännu högre.

Förklaringen till detta goda resultat är förstås att vi medlemmar tillsammans hjälps åt att göra ett bra fackligt arbete. Vi har också goda förutsättningar i vårt organiseringsarbete eftersom vi har våra medlemmar koncentrerade till ett ganska litet antal arbetsplatser som dessutom oftast är stora och väl avgränsade. Det är lätt för oss att hitta dem som vi vill organisera.

Andra fackförbund har det svårare. Medlemmar och tänkbara medlemmar är utspridda lite varstans, på arbetsplatser, stora som små. Arbetsplatserna uppstår, försvinner, flyttas, omvandlas och byter ägare på ett sätt som vi inte är vana vid.

Det är i det läget inte lätt för facket att hålla reda på allt och alla. Det kan ta tid innan nya anställda får kontakt med facket och facket med dem. Erfarenheten visar att det bästa är om kontakt tas direkt; då blir ofta medlemskap i facket en naturlig inledning på det nya jobbet.

Omvänt gäller att, om det dröjer innan man får kontakt med facket, man tycker att det går bra ändå och med tiden blir allt mer ovillig att lyssna på det fackliga budskapet. Rätt vad det är drabbas man av allvarliga problem som facket skulle ha hjälpt till att lösa, men då är det för sent.

Att facket snabbt får kontakt med de nya anställda är viktigt inte bara för att facket ska kunna värva medlemmar. Det är lika viktigt att facket får möjlighet att lyssna på dem man vill värva. För att facket ska kunna vara attraktivt måste förbunden lära och förnya sig. Det sägs ju skämtsamt att anledningen till att vi människor har två öron men bara en mun är att vi ska lyssna dubbelt så mycket som vi pratar. Skämt eller inte, det är en bra tanke.

För att vända trenden med sjunkande organisationsgrad och medlemsantal som många fackförbund lider av, startar nu LO kampanjen ”Stora Resan”. Där ingår lyssnandet på unga vuxna som en bärande idé. Inte mindre än 100 000 personer ska berätta vad de tycker om facket och vad vi borde göra. Tanken är att folk som redan är medlemmar ska ställa upp som lyssnare under kampanjen, lyssnare som på ett enkelt sätt ska sammanställa vad de hört så att LO-förbunden kan lära sig. Det säger sig självt att det är mycket viktigt att vi blir många som lyssnar.

I mitten av april anslöt sig den första lyssnaren från Pappers. Det var inte jag, men jag följde inte långt efter. Nu hoppas jag att du som läser detta också anmäler dig som lyssnare, om du inte redan har gjort det.

Vi ska som sagt bli många! Vi i Pappers har det bra förspänt med våra 98,4 procent i organisationsgrad. Det finns dock ännu 1,6 procent att värva. Men ännu viktigare är att vi hjälper de andra LO-förbunden genom att engagera oss i Stora Resan.

Tänk på att, om medlemstappet fortsätter, problemen kan äta sig in även i vårt förbund. Det vill vi inte, eller hur? Genom att hjälpa de andra hjälper vi också oss själva.

Anmäl dig därför genast som lyssnare på Stora Resans hemsida www.storaresan.se.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?