Industriarbetarnas tidning

Hit skickas arbetslösa

3 maj, 2011

Skrivet av

Maskinerna är livsfarliga, personal slutar på löpande band, miljoner i skatteskulder och hundratals betalningsanmärkningar.
Hit skickar Arbetsförmedlingen arbetslösa och bjuder på arbetsgivaravgiften.

Vid fabriken, i utkanten av Bygdsiljum i Västerbottens inland, står mängder med bad- och bastutunnor uppradade för leverans till kunder i hela Sverige. För över tio år sedan startade Mikael Åström tillverkningen i den gamla lantbruksfastigheten.

Kalla vinterdagar kan det vara några plusgrader inomhus. Arbetsmiljöverket ställde över 30 krav på förbättringar vid en inspektion för två år sedan. Sågklingor och andra maskiner saknade skydd.

– Mikael var helt galen när han visste att Arbetsmiljöverket skulle komma. Vi fick städa och så delade han ut munskydd. Men munskydden samlade han in när inspektörerna hade åkt, säger en tidigare anställd.

Farliga maskiner täcktes över så inspektörerna inte skulle se dem.

– Vi hade en tryckluftsdriven spikpistol utan säkring. När man stoppade i tryckluftslangen gällde det att vara beredd. Då kunde den skjuta iväg spik, säger en annan tidigare anställd.

Efter Arbetsmiljöverkets inspektion monterades skydd på maskiner. En högljudd hyvel byggdes in.

– Det går inte för sitt liv att förstå hur det såg ut innan Arbetsmiljöverket var där. Nu är det bättre, säger Michael Lindberg, regionalt skyddsombud på GS-facket.

Ägaren Mikael Åström förnekar att det finns brister i arbetsmiljön.

– Vi gjorde de åtgärder Arbetsmiljöverket krävde. Allt är avslutat.

Han säger att det inte finns någon farlig spikpistol och kylan inomhus berodde på ett tillfälligt haveri på värmepannan. Några maskiner har aldrig täckts över.

– Munskydd finns alltid tillgängliga, säger han.

Men anställda berättar att det fortfarande finns stora problem med trädamm och utsug som inte fungerar. I plåtverkstaden fylls lokalen ofta av moln med svetsrök. Och bilderna på det öppna elskåpet och den smutsiga miljön är tagna efter Arbetsmiljöverkets inspektion.

Vid sina besök granskade inte Arbetsmiljöverket den psykosociala arbetsmiljön. Flera personer vittnar om hur Mikael Åström stressar anställda. Han skriker och hetsar.

– Värst är det för de unga pojkarna som inte haft andra jobb att jämföra med. Det måste vara den värsta arbetsplatsen i Sverige, säger en källa.

Michael Lindberg på GS-facket berättar att flera slutat på grund av psykisk stress.

– Det har varit hög personalomsättning. Först när folk har slutat törs de vara kritiska och prata om sin arbetssituation, säger han.

Anställda som varit sjuka har tvingats ta semester i stället för att sjukanmäla sig.

– Vi hade ett ärende med en kille som var hemma och var sjuk. Mikael Åström åkte hem till honom med en febertermometer och tvingade honom att ta tempen. När han inte hade feber fick han sparken, säger Tommy Lundmark, ombudsman på IF Metall i Skellefteå.

Trots att Arbetsförmedlingen är medveten om livsfarliga maskiner och tak som kan ramla in har de genom åren försett bastuföretaget med subventionerad arbetskraft.

– Jag berättade om allt för Arbetsförmedlingen. Hur Mikael Åström mobbade anställda och om de farliga maskinerna. Det är helt sjukt att han ändå får dit nya arbetslösa, säger en person som tidigare jobbat på företaget.

I en hovrättsdom från 2004, då Mikael Åström dömdes till fängelse och näringsförbud, framgår att han redan då haft praktikanter från Arbetsförmedlingen.

I tidigare granskningar har DA avslöjat att anvisade från Arbetsförmedlingen inte omfattas av Arbetsmiljöverkets olycksstatistik. Och Arbetsförmedlingen lämnar inte heller ut uppgifter om vilka företag som tar emot arbetslösa.

– Arbetsförmedlingen borde kolla upp arbetsmiljön innan de skickar ut folk. Vi borde få tycka till, säger Tomas Andersson, ombudsman på GS-facket.

Just nu arbetar fem personer på företaget med så kallade nystartsjobb. Arbetsförmedlingen står då för arbetsgivaravgiften.

När det gäller nystartsjobb så kontrollerar Arbetsförmedlingen endast skatteskulder på företaget som tar emot den arbetslöse.

– Vi gör inga kontroller av arbetsmiljön. Det ligger på skyddsorganisationen. Enskilda kan också höra av sig till Arbetsmiljöverket, säger Per Renström, chef på arbetsförmedlingen i Umeå.

Bastu och Badtunna har under våren haft stora skatteskulder hos kronofogden, men ändå jobbar fem personer där på nystartsjobb.

– Det kan vara så att det inte fanns skatteskulder när vi tog beslut. Vid nästa prövning görs en ny kontroll, säger Per Renström.

Mikael Åström förnekar att hans företag har skatteskulder fast det fortfarande finns en skuld på 300 000 kronor. En vecka senare ringer han upp och berättar att skulden nu har betalats.

På gårdsplanen utanför fabriken finns allt från gamla maskiner, oljefat och plastrester till impregnerat virke, färgburkar och plåtskrot. Under jorden ser det lika illa ut, enligt flera personer Dagens Arbete pratat med.

– Han har beordrat anställda att gräva ner sopor. Jag såg aldrig någon container där, säger en tidigare anställd.

Polisen hade en grävmaskin på plats i höstas som grävde upp skräp på gårdsplanen. Då togs också markprover. En polisutredning pågår.

Runt fabriken finns skärmtak där bastutunnorna förvaras. Skärmtaken har kollapsat flera gånger. En gång fick en truck användas för att stötta upp en port.

– Det var en traktor som körde på taket. Klart det rasade då, säger Mikael Åström.

Skellefteå kommuns byggnadsinspektör har konstaterat brister med ventilation, brandskydd och bullerskydd.

– Det är stora och tunga brister. Han har inte beaktat några regler när fabriken byggts ut, säger Leif Ershammar, byggnadsinspektör.

Hela byggnaden är dessutom ett svartbygge. Skellefteå kommun kräver Mikael Åström på över 90 000 kronor om han inte skickar in bygglovshandlingar.

– Det har jag överklagat, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.