Industriarbetarnas tidning

KI:s rapport lägger stort ansvar på industrins förhandlare

18 maj, 2011

Skrivet av

Statliga Konjunkturinstitutet lägger ett stort ansvar på industrins förhandlare. Det är de som ska sätta riktmärket för de löneökningar som ska pressa ned arbetslösheten.

Max 3,1 procent per år för de kommande två åren. Och inte mer än 3,7 procent per år för perioden 2015-2020. Annars kan vi inte pressa ned arbetslösheten till 5 procent, skriver KI i sin rapport om lönebildningen.

I år förväntas arbetslösheten stanna vid 7,3 procent.

KI spår att det kan bli mer i plånboken om lönerna inte stiger så snabbt. Antagandet bygger på att företagen får bättre lönsamhet med lägre löneökningar. Med stigande vinster uppmuntras till investeringar. Investeringarna i sin tur ökar produktiviteten och därmed skapas utrymme för högre reallöner.

KI betonar att industrins avtal måste bli vägledande för resten av arbetsmarknaden. Utan samordnade förhandlingar riskerar lönerörelsen att bli en huggsexa och arbetslösheten stiger.

Jobbskatteavdraget bromsar löneutvecklingen, enligt KI. I alla fall till en början. På sikt bestäms löneutvecklingen mer av vad det finns för utbud och efterfrågan på arbetskraft. Hög efterfrågan driver upp lönerna eftersom arbetsgivarna då konkurrerar om arbetskraften.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.