Industriarbetarnas tidning

Krav på förbättringar på fyra av fem grafiska arbetsplatser

24 maj, 2011

En tredjedel av arbetsplatserna har nu undersökts i specialgranskningen av den grafiska industrin:
– Inspektörerna har ställt krav på förbättringar vid 80 procent av företagen.

Det säger Elisabeth Åkerlund på Arbetsmiljöverket som är projektledare för det screening-projekt som nu genomförs på de cirka 1 500 grafiska arbetsplatserna i Sverige.

Med screening menas att samtliga företag i en bransch inspekteras. Det normala är annars att man undersöker företag med utgångspunkt för att där finns problem eller särskilda risker.

– De vanligaste kraven inspektörerna ställt gäller maskinsäkerhet och hur arbetsmiljöarbetet är organiserat. Det är inte ovanligt när det gäller små företag, vilka ju är vanliga i den här branschen, berättar Elisabeth Åkerlund.

– Många av företagen har aldrig eller på mycket lång tid haft besök av Arbetsmiljöverket. Och många skulle aldrig bli besökta om man ser till hur ví brukar välja ut företag.

Arbetsmiljöverket har fått 24 miljoner till projektet som engagerar ett tjugotal arbetsmiljöinspektörer.

– Pengarna har inneburit att vi i stället för att fortsätta skära ned har kunnat behålla inspektörer och anställa några nya. Vi har också utvecklat ny teknik med IT-stöd och annat.

Screeningen går till så att arbetsmiljöinspektören ställer 56 frågor. Det handlar alltså om en standardiserad underökning; blanketten med frågorna och mer information finns på Arbetsmiljöverkets hemsida. Där uppmanas även andra arbetsgivare att frivilligt testa modellen.

– Syftet med undersökningen är inte att övergå till screening som tillsynsmetod utan snarare att få kunskap och inspiration för att utveckla vår ordinarie tillsyn, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

GS-facket var från början kritiskt till försöket och hävdade att det Arbetsmiljöverkets redan hårt nedskurna resurser borde användas där de bäst behövdes, inte till en granskning av alla företag. Den kritiken har man inte tagit tillbaka. Men:

– Man kan inte vara grinig allt för länge, det har ingen nytta av. Nu tar vi fasta på att projektet syftar till att ge ny kunskap – översikt över en hel bransch, säger Ronny Mattsson som sitter i GS-fackets arbetsmiljöråd.

– I september ska vi få en halvtidsrapport från undersökningen och göra en första utvärdering.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?