Industriarbetarnas tidning

Många IF Metallavdelningar slås ihop

26 maj, 2011

Skrivet av

När industrijobben blir färre minskar antalet medlemmar i facket. Därför hårdbantar IF Metall. 52 avdelningar minskas till 37.

– Vi pressar de administrativa kostnaderna för att värna den fackliga verksamheten, säger Anders Ferbe, IF Metalls vice förbundsordförande.

Fem år efter sammangåendet mellan dåvarande Metall och Industrifacket har det sammanslagna förbundet tappat 85 000 medlemmar.

Men det beror inte på att medlemmar flyr facket. Organisationsgraden är i stort sett densamma, mer än åtta av tio väljer att organisera sig. Men jobben blir färre.

– Industrin strukturomvandlas hela tiden och vi räknar med att industrin kommer att sysselsätta allt färre i framtiden, säger Anders Ferbe.

– Därför vill vi vara tidigt ute och omstrukturera även förbundet. Vi gör det inte med kniven på strupen utan tvärtom utifrån en styrkeposition när vår ekonomi är god och vi har en bra facklig verksamhet.

52 avdelningar bantas alltså till 37 från Kiruna i norr till Malmö i söder. De avdelningskontor som försvinner är Hudiksvall, Mora, Köping, Arvika, Södertälje, Katrineholm, Norrköping, Motala, Västervik, Alingsås, Gislaved, Växjö, Landskrona och Trelleborg. I Blekinge försvinner Karlskrona och Olofström och ersätts av ett avdelningskontor i Karlshamn.

– Vi har gjort en helhetsbedömning och noga vägt samman olika faktorer efter att under elva månaders tid ha träffat alla avdelningar. Det här är inga lätta beslut att ta.

Utgångspunkten är att varje avdelning ska ha minst 4 500–5 500 medlemmar för att få den nödvändiga ekonomiska basen. Varje avdelning ska kunna ha minst två ombudsmän, a-kassa och kunna ge full service åt medlemmarna.

Med färre avdelningar minskas antalet lokalombudsmän från dagens 168 till 150. Minskningen klaras med naturlig avgång eftersom ett flertal ombudsmän närmar sig pensionsåldern.

Däremot väntas uppsägningar av administrativ personal, motsvarande 40–50 årsarbeten.

– Tyvärr minskar personalbehovet på den administrativa sidan vilket kommer att bli smärtsamt för dem som berörs. Vi ska försöka göra allt vi kan för att hitta bra individuella lösningar i syfte att hitta nya jobb, utbildningar etc.

Du säger att ni vill värna den fackliga verksamheten. Men färre avdelningar och färre ombudsmän riskerar väl att få motsatt effekt?

– Vi skulle helst vilja ha många avdelningar runt om i landet, vi vet att det är viktigt. Men även med färre avdelningar och färre avdelningskontor tror vi att den lokala fackliga verksamheten ska kunna värnas.

  Exempelvis kan man på orter starta sektioner och få bidrag om 100 000 kronor per år i tre år till sin verksamhet.

  – Vi har väldigt positiva erfarenheter av sektioner inte bara på orter utan även inom olika yrkesgrupper eller branscher, säger Anders Ferbe.

  Övergången till den nya avdelningsstrukturen kommer att ske steg för steg. Senast vid nästa årsskifte ska omstruktureringen vara genomförd. Vilka nummer de olika avdelningarna får och vad de kommer att heta bestäms senare.

  Se den nya avdelningskartan här.

  Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

  Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

  Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

  Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

  ”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

  ”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

  På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

  Att förhandla löneförhöjningar under coronan

  Att förhandla löneförhöjningar under coronan

  Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

  Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

  Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

  Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

  Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

  Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

  Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

  Arbetarna räddar Sverige ur krisen

  Arbetarna räddar Sverige ur krisen

  Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

  Tuff väg till ett rättvist avtal

  Tuff väg till ett rättvist avtal

  Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

  Industrin svarar på första avtalsskissen

  De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

  Arbetsmiljöveckan

  Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

  Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

  21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

  ”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

  ”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

  I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
  Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

  Han har gått 75 fackliga utbildningar

  Han har gått 75 fackliga utbildningar

  Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

  Dagarna då livet förändrades

  Dagarna då livet förändrades

  ”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

  Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

  Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

  Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

  Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

  Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

  Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

  Sätter stopp för smittan

  Sätter stopp för smittan

  Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?