Industriarbetarnas tidning

Nya regler skyddar anställda

30 maj, 2011

Skrivet av AGNETA PERSSON

Riktlinjerna för hur multinationella företag ska behandla sina anställda har skärpts. Numera omfattas till exempel hela produktionskedjan, alltså även underleverantörer, av uppförandekoderna.

Det är OECD, organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, som sedan 1976 har ett program med riktlinjer för hur multinationella företag ska behandla sina anställda. Riktlinjerna gäller alla företag som har sina huvudkontor i länder som skrivit på, oavsett var företaget har sin verksamhet. Huvudkontoret kan alltså ligga i Sverige medan produktionen ligger i Kina – ett land som inte är med i OECD. Riktlinjerna gäller.

Företag som omfattas av riktlinjerna ska se till så att de mänskliga rättigheterna respekteras. Anställda ska ha rätt att organisera sig fackligt, ingen får diskrimeras på grund av ras, hudfärg, kön, religion, politiska åsikter, nationell härstamning eller socialt ursprung. Vidare ska företagen vara miljömedvetna, både när det gäller natur och människor, säga nej till mutor och betala skatt i enlighet med de lagar och regler som gäller i landet.

De nya riktlinjerna, som klubbades igenom i Paris i onsdags, omfattar inte bara företagen utan också dess underleverantörer. Företagens ansvar för hela produktionskedjan har därmed skärpts. Vidare är det enligt de nya riktlinjerna inte heller okej för företagen att sälja vad som helst till vem som helst. Så är till exempel övervakningskameror i dagsläget okej att sälja till England men inte till Libyen där de kan komma att användas för övervakning av den egna befolkningen.

Utvidgningen av riktlinjerna är bra, anser Erik Andersson, internationell sekreterare på IF Metall.

– Det måste man faktiskt ge regeringen och OECD en eloge för. Men jag vill understryka att vi tycker att internationella ramavtal är de verktyg som främst ska användas, det är de som erbjuder facklig kontroll, facklig uppföljning och fackligt inflytande. OECD:s riktlinjer är ett bra komplement.

Riktlinjerna för multinationella företag är inte rättsligt bindande. De sanktionsmöjligheter som finns är att anmäla det företag som bryter mot riktlinjerna. Det kan vem som helst göra till någon av de nationella kontaktpunkter som finns i flera OECD-länder (en kontaktpunkt finns i Sverige, se kontaktinformation längst ner i texten).

Sedan år 2000 har 223 fall anmälts, varav 117 har lyfts av fackliga organisationer. LO gissar på ett stort mörkertal. Orsaken är bristande kunskap, tror Erik Andersson, som sitter med i svenska kontaktpunkten.

– Det här måste uppmärksammas mer. Kunskapen kunde vara bättre, både hos företag och fackliga företrädare.

En anmälan till en kontaktpunkt kan dels resultera i konstruktiv medling mellan kontaktpunkt och företag, dels i massmedial uppmärksamhet som sätter press på företagen att uppföra sig.

Fakta:

OECD, organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling grundades 1960 och är ett samarbetsorgan för 32 länders regeringar, med säte i Paris.

OECD har 34 medlemsländer, men 42 stater har lovat att följa riktlinjerna.

Av världens alla multinationella företag finns 85 procent i de länder som anslutit sig till riktlinjerna.

Riktlinjerna har förhandlats fram i samarbete med fackföreningarnas, arbetsgivarnas och enskilda organisationers representanter vid OECD i Paris.

Fakta: här anmäler du

Utrikesdepartementet

Enheten för internationell handelspolitik,

103 39 Stockholm

Tel: 08 – 405 10 00 Fax: 08 – 723 11 76

E-post: registrator@foreign.ministry.se

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen