Industriarbetarnas tidning

Nya svetsare lär sig om risker

16 maj, 2011

Skrivet av MATTIAS OLSSON

Tidspress och bekvämlighet gör att många svetsare chansar med sin hälsa. Det kommer inte eleverna på Götalands svetsutbildning i Jonsered att göra när de börjar jobba.

– Är det något som känns fel eller saknas får man klaga hos arbetsgivaren. Jag kommer i alla fall att vara noggrann med min hälsa när jag kommer ut, berättar Tomas Karlsson (bilden), student på utbildningen.

Lokalerna består av små bås täckta med något som liknar duschdraperier. Där arbetar eleverna enskilt med olika uppgifter medan lärarna kan gå omkring och ge tips och råd.
I utbildningen ingår också två timmar teori varje dag. Under den tiden lärarna har tid att prata om olika säkerhetsaspekter mer ingående.

– Det är grundliga genomgångar. Det finns mycket kompetens här, folk som har jobbat länge, säger Tomas Karlsson.

Ergün Bayazit är en annan av studenterna. Han är egentligen yrkeschaufför men sedan en månad tillbaka går han svetsutbildningen i Jonsered. Han håller med sin klasskamrat om säkerhetstänket på skolan.

– Ja, det är bra. De kommer in med jämna mellanrum. De kollar att man håller rätt, gör rätt och så.

Som svetsare arbetar man ofta i miljöer som kan vara skadliga. Det kan innebära att svetsaren exponeras för farlig rök eller gas. Varken Tomas eller Ergün oroar sig för sin hälsa på lång sikt och inte heller tror de att tidspress eller rädsla kommer att stoppa dem från att prata med chefen om deras arbetsmiljö.

– Jag är inte orolig. Bara man använder skydd så går det bra och det är ens plikt att säga till om det kan vara farligt, säger Ergün Bayazit.

Ola Johansson har varit lärare på skolan i två månader, innan det har han jobbat som svetsare i över 20 år. Han menar att svetsyrket har gått från att vara ett tufft yrke till att bli ännu tuffare. Det gäller att veta om riskerna själv. Han beskriver en hård bransch där det ofta handlar om att hålla nere kostnaderna för att vara attraktiv för kunden.

– Om man får ett jobb och det tar längre tid än tänkt, då kostar du mer och du får inte nästa jobb. Det är hårt därute. Förut kunde man ha en kille eller tjej som bara kollade säkerheten, det har man inte råd med längre, berättar han.

I båsen där studenterna står och svetsar finns all nödvändig utrustning smidigt placerad omkring dem. Så ser det inte alltid ut i den verkliga världen. När det handlar om arbete ute på en byggarbetsplats kan varje jobb vara unikt. Då gäller det att vara flexibel.

– Det pratas mycket om det här med säkerhet. Vi vill lära dem att lösa problem. Att lära sig bedöma risker och tänka själva, säger Ola Johansson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?