Industriarbetarnas tidning

Rättelser

20 maj, 2011

Skrivet av Lars Gustafsson

Fel fotobyline x2: I Dagens Arbete nr 6 har vi skrivit fel namn på två fotografer. På uppslaget sid 30-31 i Pappers upplaga är fotografen till den stora bilden Mattias Johansson. På motsvarande uppslag i IF Metall är fotografen Lennart Månsson. Vi ber om ursäkt för misstaget.

Fel om försäkringar: I Dagens Arbete nr 2 2012 (edition GS) har ett fel om avtalsförsäkringarna smugit sig in. Dessa försäkringar betalas inte via medlemsavgiften till facket, som DA felaktigt skriver.

Avtalsförsäkringarna, som bestäms genom kollektivavtal mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer, gäller för alla som jobbar på arbetsplatser med kollektivavtal, oavsett medlemskap i facket.

Försäkringspremierna betalas av arbetsgivarna. Kostnaden som arbetsgivarna har för premierna har de tidigare kompenserats för genom att fackförbunden har avstått från löneutrymme.

Avtalsförsäkringarna omfattar AGB vid arbetsbrist, omställningsstöd, TFA vid arbetsskada, TGL vid dödsfall, AGS vid sjukdom samt avtalspension.

I medlemsavgiften till GS ingår andra försäkringar: extra inkomstförsäkring vid arbetslöshet, hemförsäkring, fritidsolycksfallsförsäkring, kompletterande TGL och barngrupplivförsäkring.

Fel om pensionärsavgift: Det blev fel i notisen om chockhöjning av aviften för Norrbottens pensionärer i nr 1/2012. Höjningen handlade om medlemsskapet i förbundets aktuella pensionärsförening, inte om medlemskapet i IF Metall som texten gav intryck av. Vi beklagar missförståndet.

Felaktigt datum. I Dagens Arbete nr 1/2012 smög sig ett felaktigt datum in i texten om de nya kollektivavtalen. Det är följande datum som gäller:

  • Skogs-, sågverks-, civil-, förpacknings-, träindustri- och stoppmöbelavtalet löper från 1 februari 2012 till 31 mars 2013.
  • Virkesmätningsavtalet löper från 1 mars 2012 till 30 april 2013.

Fel namn i bildtext. I Dagens Arbete nr 7/2011 har en namnförväxling tyvärr skett på sidan 14. Mannen som tittar under hyllan heter Anders Ericson, och ingenting annat.

Syrianer och syrier: I reportaget om Suleyman Sleyman i Dagens Arbete nr 4/2011 stod det i en faktaruta att Syrianska har spelare från bland annat Syrien. Det var fel. Den syrianska folkgruppen finns huvudsakligen i sydöstra Turkiet och ska alltså inte blandas ihop med syrier, invånarna i Syrien.

Rätt om Nederländerna: I Dagens Arbete nr 1/2011 skrev vi att Nederländerna är lika litet som Småland, vilket inte stämmer. Landets yta går snarare att jämföra med Småland plus Skåne. Vi skrev också felaktigt att Ove Kindvall spelat i Eindhoven, vilket en uppmärksam läsare påpekade. Kindvall spelade i ett annat holländskt lag, Feyenoord.

Rätt om Volvo, Olofström: I Dagens Arbete nr 8/2010 fanns en artikel om ett nytt lokalt avtal vid Volvo i Olofström. I rubrik och text talades om att inhyrda fått ”fast jobb” och ”tillsvidareanställningar”. Detta är tyvärr fel. Det handlar i stället oss visstidsanställningar. Vi beklagar den felaktiga uppgiften.
DA:s red.

Rätt om Littorin: I Dagens Arbetes majnummer (nr 5/2010) får arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin utstå kritik, som bygger på ett missförstånd. Sören Strömberg, vd vid Zakrisdalsverken, berättar om arbetsmarknadsministern som var på besök och föreslog att fabriken skulle bygga barnvagnar i stället för komponenter till bilindustrin. Vår reporter fick uppfattningen att det handlade om nuvarande arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin. Sören Strömberg fick också läsa och godkänna sina citat före publiceringen. I efterhand säger han att uttalandet om barnvagnarna fälldes av en annan arbetsmarknadsminister på 70-talet och att Littorin aldrig besökt fabriken. Vi beklagar att vi på felaktiga grunder pådyvlat Littorin ett yttrande som han aldrig fällt. Dagens Arbete har ingen anledning att fabricera dumheter i regeringens namn. De gör tillräckligt många alldeles på egen hand.
Hans Larsson, chefredaktör

Rätt om Celest: I aprilnumret (nr 4/10) av Dagens Arbete fanns ett bildreportage från Celest Paper AB i Klippan. Tyvärr hade några fel insmugit sig i texten. Så här ska det vara: Celest tillverkar servetter i 16 standardfärger. Kunder är bland andra Martin Olsson, Servera, ICA och Axfood. Företagsledningen vid Celest Paper hade också fått löfte om att få se bilder och bildtexter före publiceringen – ett löfte som glömdes bort, vilket vi beklagar.
Hans Larsson, chefredaktör

Fel om sjukersättning: I DA mars 2010 (”Fråga om jobbet”) finns en felaktig uppgift kring ersättningen för den som är sjukskriven och blir arbetslös. Så här är det: Den som har en fast anställning och blir uppsagd under sjukperioden får sin sjukpenning sänkt till högst 486 kronor per dag då anställningen upphör. Ersättningen betalas ut under sju dagar och inte fem dagar som det är med arbetslöshetsersättningen.

Fel stad: I Dagens Arbete december 2009 (IF Metall-editionen) placerar vi felaktigt företaget TI Automotive i Linköping. Rätt stad är Lidköping i Västergötland. Vi beklagar felet.

Olagligt lotteri: Dagens Arbetes tävling ”Tävla & Vinn” strider enligt Lotteriinspektionen mot Lotterilagen, då vinsterna är för mycket värda. I fortsättningen kommer därför vinsternas värde att begränsas till lagenliga 1/60 av basbeloppet, idag ca 700 kronor.

Fel i DA Granskar: I granskningen ”Aktieutdelningar har tömt bolagens kistor i Dagens Arbete nr 6/09 står att SKF delade ut 7,9 miljarder 2002–2008. Rätt summa ska vara 17,9 miljarder. Vi beklagar missen.

Fel i korsordet: I korsordet i Dagens Arbete nr 2/09 har det tyvärr insmugit sig ett fel. Det fattas ett ledord längst till höger, vilket gör korsordet svårlöst. Men det går bra att skicka in det ändå!

Fel namn: I Dagens Arbete nr 1/09 (Grafiska editionen, sid 28-29) har vi tyvärr givit Irene Spärrfeldt fel efternamn. Hon heter Spärrfeldt och inget annat.

Felaktigt utpekande: I Dagens Arbete nr 1/09 redovisade vi Arbetsmiljöverkets kartläggning av arbetsmiljön vid landets alla företag. Arbetsmiljöverket hade bland annat inspekterat och framfört allvarliga anmärkningar mot företaget C.O. Persson Ur, Guld och Silver AB i Haparanda, men av misstag registrerat uppgifterna på företagets gamla namn och förre ägare, Rickard Mohss. Vi beklagar det obehag publiceringen vållat Rickard Mohss.
Hans Larsson, chefredaktör

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.