Industriarbetarnas tidning

Saab-anställda får ursäkt

5 maj, 2011

Skrivet av KATRIN SVENSSON

En analys från Nordea har fått IF Metall Norra Älvsborg att gå i taket. Enligt analysen spelar det inte någon större roll om flera tusen SAAB-arbetare blir arbetslösa. Nu ber banken om ursäkt.

– Jag tycker att Nordea har förvandlat människor av kött och blod till statistiska floskler, säger Leif Håkansson, ombudsman på IF Metall Norra Älvsborg.

Slutsatsen i Nordeas analys är att en eventuell SAAB-konkurs inte skulle påverka svensk ekonomi i någon större utsträckning. Banken skriver också att de cirka 8 000 personer som riskerar att bli arbetslösa skulle kunna få jobb på andra biltillverkare, som Volvo.

– Nordea tar inte hänsyn till dem som till exempel har barn i skolan. Då är det inte så lätt att röra på sig, säger Leif Håkansson.

Nordea har i ett brev till medlemmarna i IF Metall Norra Älvsborg bett om ursäkt för att analysen uppfattats som okänslig.
– Vi beklagar att vi inte har lyft fram personliga tragedier, säger Nordeas informationschef Helena Östman.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.