Industriarbetarnas tidning

Säikkälä tror på starkt industriavtal

25 maj, 2011

Skrivet av

IF Metalls avtalssekretare Veli–Pekka Säikkälä var en av dem som förhandlade fram det nya industriavtalet. Här förklarar han varför det är bra med ett stramare avtal och vad Pappers nej betyder.

Först sa Livs ja, sedan kom Pappers nej. I morgon torsdag tar IF Metalls avtalsråd ställning till det nya industriavtalet. Veli–Pekka Säikkälä hoppas att avtalsrådet ställer sig bakom avtalet.

– Det här är ett bra avtal som stärker facket, säger han.

Om det blir nej? Han skakar på huvudet.

– Då blir det rörigt, riktigt besvärligt. Vi har mycket att vinna med det nya industriavtalet.

Här förklarar han varför.

– Industriavtalet har sedan det kom 1997 stabiliserat lönebildningen. Och vi har haft nytta av det.

– Det nya Industriavtalet har blivit stramare genom att vi har fastslagit att det ska vara centrala avtal.

Dessutom har opona (de opartiska ordförandena) fått en tydligare roll vad gäller koordinationen mellan olika avtal. Det innebär att man träffar flera avtal samtidigt.

– Dessutom är man opo för hela industrin och inte bara för enskilda avtalsområden.

Vad innebär det?

– Att man på industrins område har centraliserat lönebildningen vilket vi tror är väldigt bra.

Bara positivt?

– Jag kan faktiskt inte se någonting som är en försämring på något sätt. Möjligtvis att vi som stort förbund har släppt ifrån oss en del av makten till de mindre förbunden inom Facken inom industrin. Men det betyder också att delaktigheten ökar och att märket blir tydligare, vilket är positivt.

På vilket sätt?

– I och med att avtalet är tydligt på att det ska finnas en koordination, alltså fler ska vara beredda att träffa avtal samtidigt. Historiskt sett har IF Metall varit de som har legat först. Nu har de mindre förbunden fått mer att säga till om. Jag tror ändå att vi tjänar på det.

Ändå har ett av de mindre förbunden, Pappers, valt att hoppa av.

– Det är tråkigt. Jag har respekt för att Pappers gjort sitt ställningstagande utifrån sina antaganden. Men jag har lite svårt att förstå deras argumentation.

Som vad då?
– Jag vet ju att ett av skälen till att Pappers har sagt nej är den så kallade partsgemensamma överläggningen som innebär att man förhandlar ihop. Det blir ett större tryck att träffa avtal om man inte redan gjort det.

– Man ska komma ihåg att det är fackföreningsrörelsen som vill ha avtal. Arbetsgivarna kan klara sig utan avtal.

Är inte risken att man kan pådyvlas ett sämre avtal än vad man håller på att förhandla fram själv?

– Nej men man får förklara sig varför man inte köper andras lösningar. Men det finns ju inget tvång på något sätt att man ska acceptera någon annans lösning. Alla förbunden är suveräna att träffa sina egna avtal. Det kan ju vara så att det är arbetsgivaren som inte vill träffa avtal och då blir det naturligtvis en påtryckning åt det hållet. Har man rent mjöl i påsen och vågar stå för sina krav så är inte en partsgemensam överläggning är något att vara rädd för.

Om den ”partsgemensamma överläggningen” funnits i förra avtalsrörelsen hade IF Metall möjligtvis ställts inför tjänstemännens 18–månadersavtal som ni inte gillade.

– Ja och i så fall hade vi fått lägga fram våra argument för våra krav. Konstigare är det inte.

– Traditionellt brukar det vara facken som är de som anser att man ska samlas, att man ska prata, att man ska få förhandlingstillfällen. Med det nya industriavtalet kan man ställa sig i en partsgemensam överläggning och tala om för opona varför man inte träffat en överenskommelse, vad som krävs för att man ska kunna göra det.

– Om några har träffat ett avtal och har en viss lösning då har man möjlighet att tala om att man inte köper den lösningen. Jag har lite svårt att förstå att Pappers är kritiska till det här.

De anser också att förslaget hindrar LO–samordning. Stämmer inte det?

– Det är ju lite märkligt med tanke på att LO:s styrelse själv faktiskt gör en annan bedömning och säger att det nya industriavtalet går att förena med LO–samordningen.

Men hur hänger det ihop? Först säger Teknikarbetsgivarna upp det gamla industriavtalet med motiveringen att ni tar för mycket hänsyn till LO:s samordning. Sedan får vi ett nytt avtal och ni säger att samordningen inom LO kan fortsätta. Vad har då arbetsgivarna fått ut?

– Jag tror att anledningen till att Teknikarbetsgivarna sa upp det gamla Industriavtalet hade att göra med samordningen både inom LO och Svenskt Näringsliv. Samordningen hade blivit för hård på olika sätt.

– För Teknikarbetsgivarna tror jag att kostnadsmärket är det viktiga, att nivån på avtalets kostnader är ungefär lika.

– Jag tror också att det finns en poäng för Teknikarbetsgivarna – vad de än säger om lokal lönebildning – att man får ett stramare industriavtal. Då får de en starkare kontroll över sina kollegor i andra arbetsgivarförbund. Det betyder å andra sidan att de andra arbetsgivarna stärker sitt inflytande över Teknikarbetsgivarna. I grunden är det bra. Vi vill att det ska vara en bred uppslutning.

Som samtidigt hindrar låglöneförbund inom LO att kräva mer?

– Inte alls. Det finns inget problem med att vissa avtalsområden med lågt löneläge i vissa avtalsrörelser får något mer än andra. Problemet är om den internationellt konkurrensutsatta industrin inte är löneledande och sätter normen på lång sikt. Då riskerar vi gå mot en avtalsröra med huggsexa som tidigare var mycket skadlig för landet. Vi ska ha ordning på lönebildningen så att den ger reallöneökningar och bidrar till jobb och stärkt konkurrenskraft.

Men Pappers anser ju att normen kommer att fungera som ett tak för andra?

– En normering innebär både golv och tak. Det innebär att de som har svårt att nå upp till normen får hjälp med det och att de som kan få mer håller igen. Det är klassisk solidarisk lönepolitik till nytta för alla löntagare.

Vad svarar du dem som tycker att IF Metall sviker de lågavlönade?

– Kom ihåg att vi har många lågavlönade grupper inom vårt förbund. Vi slåss för våra lågavlönade. Våra medlemmar kan inte tjäna som golv för andra.

Vad betyder det för LO–förbunden inom industrin att Pappers har hoppat av?

– Det är klart att det är negativt. Olyckligt. Och det försvagar industriavtalet. Det ska man inte hymla med. Ändå tror jag vi kan ha ett starkt industriavtal trots att Pappers inte är med.

Får tjänstemännen ökad tyngd nu?

– I och med Pappers avhopp minskar ju arbetarnas andel gentemot tjänstemännen. Det påverkar naturligtvis.

Vad händer med LO:s samordning om ni blir mer uppbundna inom ramen för ett nytt industriavtal?

– Jag håller inte med om beskrivningen att vi blir mer uppbundna. Det som vi skrivit in i avtal är sånt som vi har sagt hela tiden. Att konkurrensutsatt sektor ska vara lönenormerande.

– Vi står för det vi stått för i alla tider. Att industrin ska vara lönenormerande och sätta riktmärket för resten. Det har ju alltid varit en bärande del i den solidariska lönepolitiken.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.