Industriarbetarnas tidning

16 personer invalidiseras på jobbet varje dag

9 juni, 2011

Skrivet av

De allvarliga arbetsolyckorna minskar enligt statistik från Afa Försäkring. Men risken att råka ut för en olycka inom industrin är fortfarande hög. Varje år invalidiseras 6 000 personer på arbetet.

De senaste tio åren har antalet allvarliga arbetsolyckor minskat. Det visar Afa Försäkrings årliga rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro.

Mellan år 2000 och 2009 har andelen allvarliga arbetsolyckor sjunkit från 46 till 28 procent av samtliga olyckor som anmäls till Afa Försäkring.

En bakgrund till utvecklingen är strukturförändringar på den svenska arbetsmarknaden. Färre personer arbetar inom till exempel tillverkningsindustri där olyckrisken är högre och konsekvenserna av olyckorna ofta är allvarligare.

Flest allvarliga olyckor sker inom metallarbete och övrigt industriellt arbete. Det är också anställda inom industrin – samt polis och säkerhetspersonal – som löper störst risk att råka ut för en olycka på arbetet.

Arbetsolyckor som leder till medicinsk invaliditet sjunker inte i samma takt som de allvarliga olyckorna. Även här ligger industrin i topp och risken att drabbas har snarare ökat något under senare år.

Industrin tar också förstaplatsen i listan över vilka yrkesgrupper som löper störst risk att drabbas av en arbetssjukdom – sex gånger vanligare än snittet.

– Hur ska vi kunna locka ungdomar till industrin om man vet att man då löper högre risk att råka ut för olycksfall eller belastningsskador i arbetet jämfört med övriga på arbetsmarknaden, säger Lea Skånberg, chef på IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet.

Olyckorna och sjukdomarna återspeglas även i den långvariga sjukfrånvaron, där skillnaden mellan industriarbetare och andra yrkesgrupper är markant.

Bland kvinnliga arbetare inom tillverkningsindustrin är det dubbelt så vanligt med sjukskrivningar längre än 90 dagar jämfört med genomsnittet. Även manliga industriarbetare är långtidssjukskrivna oftare än snittet.

Till Dagens Arbete säger Lea Skånberg att problemet med belastningsskador och slimmade organisationer måste fortsätta att lyftas upp.

– Man måste jobba mer förebyggande med arbetsorganisatoriska frågor när det gäller bland annat belastning och stress. Att stå och göra korta moment och enformiga rörelser sliter.

Lea Skånberg lyfter upp vikten av att den fackliga organisationen får inflytande redan i ett tidigt skede vid investeringar och omorganisationer i produktionen.

– Det är mycket lättare att göra en förändring innan man har en färdig lina istället för att lösa problem i efterhand när de väl uppstår.

Det hållbara arbetslivet kommer att vara i fokus på IF Metalls kongress som inleds den 17 juni.

– Man ska orka arbeta fram till pensionen utan att riskera att bli utsliten eller skada sig.

Även staten måste ta sitt ansvar anser IF Metall och kritiserar besparingarna på Arbetsmiljöverket, som har lett till färre inspektioner ute på arbetsplatser.

– Det är klart att det kommer att påverka säkerheten på jobbet. När Arbetsmiljöverket gör sina inspektioner upptäcker de brister som annars kan leda till olyckor eller skador på sikt.

Hela rapporten finns på www.afaforsakring.se

FAKTA/arbetsskador och arbetssjukdomar

En arbetsskada kan vara ett arbetsolycksfall, ett färdolycksfall (färd till eller från arbetet) eller en arbetssjukdom (som uppstår eller försämras till följd av arbetet eller arbetsförhållandena).

Till allvarliga arbetsolyckor räknas de som leder till sjukskrivning i mer än 30 dagar och/eller medicinsk invaliditet.

Medicinsk invaliditet är en bestående kroppslig funktionsnedsättning eller bestående men till följd av en skada. Anges i procent, exempelvis 7 procent för ett förlorat pekfinger, 15 procent för total hörselförlust på ett öra och 14 procent för synförlust på ett öga.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.