Industriarbetarnas tidning

Arbetslivet kan bli längre

10 juni, 2011

Skrivet av ERIKA WALUKIEWICZ

Regeringen vill höja pensionsåldern för att möta en ökande medellivslängd. LO och Socialdemokraterna fokuserar hellre på ett hållbart arbetsliv.

Åldersgränserna i pensionssystemet ska ses över. Den ökade medellivslängden ligger bakom utredningen som bland annat vill göra det möjligt att arbeta till 69 års ålder.

– Vi har ambitionen att flytta hela kedjan uppåt. När vi har ett pensionssystem där varje intjänad krona har betydelse, och vi lever allt längre, måste vi hjälpa människor till ett längre hållbart yrkesliv, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

Socialdemokraterna har varit kritiska till att enbart diskutera åldersgränser och krävt att även de hinder som finns för ett längre arbetsliv ska utredas.

LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin är positiv till att arbetsmiljöaspekten tas upp men befarar en i raden av utredningar som inte kommer någon vart.

– Vi kan se hur arbetsmiljöarbetet har nedprioriterats under regeringens fem år vid makten. De åtgärder de har gjort har varit kosmetiska.

För att öka antalet arbetade timmar vill regeringen höja gränsen för hur länge man kan kräva att få stanna i arbete. Lundby-Wedin menar att det bidrar till att den ojämlikhet som redan finns i arbetslivet ökar när man går i pension.

– Det blir extremt lönsamt att jobba efter pensionsåldern. Vi tycker att det finns andra sätt att lösa pensionssituationen.

Socialförsäkringsministern håller inte med.

– Det är lika nonchalant och cyniskt att strunta i den som kan jobba kvar till 69 som det är att strunta i den som slås ut vid 58. Men det finns ingen motsättning där. Vårt uppdrag är bredare och större än så.

Enligt Ulf Kristersson kan det även bli aktuellt att höja åldersgränsen för när man får ta ut ålderspension, som i dag ligger på 61 år. Något som Wanja Lundby-Wedin vänder sig emot.

– Ingen ska behöva sluta tidigt av hälsoskäl, men har man gnetat hela livet ska man kunna välja att gå tidigare utan att bli skuldbelagd.

För att förändringar ska gå igenom krävs att de fem partier som står bakom det nuvarande pensionssystemet är överens.

– Alla vet att ingen kan trumfa igenom en lösning mot andras vilja, säger Ulf Kristersson.

Ett delbetänkande lämnas i januari 2012, utredningen väntas vara klar våren 2013.

• Klicka HÄR för att se vad partierna säger om hur länge du ska jobba.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen