Industriarbetarnas tidning

Demokratipris till läsfrämjare

27 juni, 2011

Skrivet av

IF Metalls Åke Dansk har tilldelats Sandviken kommuns demokratipris. Han får det för sitt målmedvetna arbete med att få industriarbetande män att börja läsa böcker.
– För mig är det en enorm rättvisefråga, säger Åke Dansk.

Det är inte första gången som studieorganisatörern Åke Dansk prisas för sitt engagemang i rörelsen ”Läs för mig pappa”. För fem år sedan tilldelades han både Ordfronts demokratipris och Gulliverpriset.

Den 20 juni i år fick han Sandviken kommuns demokratipris. Utmärkelserna ser han som en form av bekräftelse på att det är nödvändigt att fortsätta jobbet med att få arbetarmän att upptäcka läsandet.

– Det är stort, det handlar inte bara om att män ska läsa för sina barn. För mig är det en enorm rättvisefråga, säger Åke Dansk.

Män inom LO-kollektivet har minst läsvana av alla grupper i Sverige. Majoriteten läser sällan eller aldrig böcker. De är också en överrepresenterad grupp när det gäller läs- och skrivsvårigheter.

– Tittar man på dagens arbetsplatser så är kompetensutveckling centralt. Hänger man inte med där, eller om man står över för att man har svårt att läsa, så får man ingen kompetensutveckling. Då hamnar man efter i löneutvecklingen.

– Det handlar om att kunna ta för sig på arbetsplatsen.

Syftet med ”Läs för mig pappa” är att få män inom LO:s yrkesgrupper att läsa för sina barn, något som inte alltid är självklart.

– Jag kan bara se utifrån mig själv. Vi hade böcker hemma, men inte läste min far för mig, säger Åke Dansk.

Målet är att undvika att barnen växer upp med bilden av läsandet som något omanligt, men också att männen själva ska upptäcka att det är kul att läsa för sin egen skull.

De kurser som ”Läs för mig pappa” ordnar innehåller bland annat ett besök på biblioteket.

– Det är väl 60–70 procent av deltagarna som aldrig har varit på ett bibliotek. När vi har haft en kurs brukar de märka på biblioteket att det är fler män som kommer dit med sina barn för att låna böcker.

Åke Dansk har länge varit engagerad för att hjälpa människor med läs- och skrivsvårigheter. När han i slutet av 90-talet blev kontaktad inför starten av projektet ”Läs för mig pappa” hoppade han på utan att tveka. Sedan dess har han varit en av eldsjälarna bakom den läsfrämjande verksamheten.

Själv läste han inte särskilt många böcker tidigare, men nu avverkar han desto fler. Förutom läsvana utvecklas både fantasi och språk när man läser böcker, anser Åke Dansk. Och läsning handlar inte bara om underhållning. I sitt tacktal uttryckte han sig så här:

”Rättvisa kan vara mycket och är mycket. För mig är en del i rättvisan att ha ett språk, ett ordförråd, där jag kan uttrycka känslor. Där jag med målande ord kan ge min omgivning en färgsprakande bild av något jag gjort eller upplevt.
Rättvisa är också att ha förmåga att kunna skaffa sig kunskap som gör att jag kan utveckla min arbetssituation, min livssituation, så att jag blir en tryggare människa.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.