Industriarbetarnas tidning

Du tappar tusenlappar på tidig jobbdebut

10 juni, 2011

Skrivet av ERIKA WALUKIEWICZ

Den som börjar jobba tidigt får räkna med betydligt sämre villkor än den som träder in i arbetslivet sent.

En av orsakerna är den avtalade tjänstepension som betalas in av arbetsgivaren på arbetsplatser med kollektivavtal. Fram till 2006 innebar LO:s avtal att avtalspension började betalas in från 21 års ålder.

Inför avtalsrörelsen 2007 ändrades åldersgränsen till 25, en eftergift för att få liknande villkor som tjänstemännen. Höjd premie och högre inbetalning på inkomster över 7,5 basbelopp var vad som låg i potten. 7,5 inkomstbasbelopp motsvarar 32 563 kronor i månaden 2011.

– Det är klart att vi helst sett att den gamla åldersgränsen var kvar, men vi hade försökt uppnå de här förändringarna i tio år, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh om varför man gick med på en höjning av åldersgränsen.

Inom LO-kollektivet börjar många arbeta direkt efter gymnasiet. Från flera klubbar och avdelningar har hörts missnöjda röster sedan åldersgränsen höjdes. Flera motioner har kommit in och Per Bardh utesluter inte en förändring.

– Vi strävar efter att pensionsavsättning ska utgå för all arbetad tid, oavsett ålder. Det kommer vi att formulera i våra krav till arbetsgivarna framöver.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.