Industriarbetarnas tidning

Ett krig som ingen kan vinna

9 juni, 2011

Skrivet av BJÖRN RANELID

Krönika juni 2011

Vad skulle Jesus ha sagt om avrätt­ningen av Usama bin Ladin? Skulle han ha velat att Obama vände andra kinden till å sitt lands vägnar och förlät upprorsmakaren och an­stiftaren till tusentals mord?

Usama bin Ladin sägs ha femtiotre syskon. Fadern Muhammed bin Ladin var stor­bygg­mästare och hade alla dessa barn med samman­-lagt tjugotvå olika fruar. Därmed över­träffade han profeten Muhammed med åtminstone tio hustrur.

Usama bin Ladin var den ende sonen till faderns tionde hustru. Han ville inte utbilda sig utomlands. Flera av hans syskon har bedrivit studier i Amerikas Förenta stater. Usama bin Ladins fader hade ingen möjlighet att regelbundet träffa och följa sina barns utveckling och ut­bild­ning. Långt mindre kunde han i en praktisk mening träffa hundratals barnbarn.

Hur många barn har Usama bin Ladin? Antalet uppskattas till mellan tolv och tjugosex. Dem har han med fyra eller fem hustrur. De kommer aldrig att få vara med om en begravning av sin pappa, ty bin Ladins lik släpptes i havet efter det att han skjutits i bröstet och huvudet av amerikanska kommandosoldater vid en räd i staden Abbottabad i Pakistan den 1 maj år 2011.

Om många människor tvivlar på att Usama bin Ladin verkligen är död, så bör det också gälla för hans barn och hustrur. Inga fotografier på den döde bin Ladin kommer att visas och spridas i världen, enligt president Obamas vilja.

Hade profeten Muhammed förespråkat hämnd mot kristna amerikaner, om en terrorist från USA arrangerat ett terrordåd mot tusentals muslimer i Jemen, Libyen eller Saudiarabien? Profeten var krigare och köpman. Han hade med all säkerhet beordrat en blodig hämnd mot de skyldiga till terrorhandlingen.

Kriget mot terrorismen i världen har hittills kostat flera biljoner dollar. Varje vecka måste Amerikas Förenta stater spendera miljarder dollar på sin närvaro i Irak och Afghanistan.

Usama bin Ladin var världens mest efterlysta människa. Han lyckades hålla sig undan amerikanarna i tio år. Slutligen hittade de honom i staden Abbottabad i Pakistan. Lokal polis och tre underrättelsetjänster finns i nämnda stad. Likväl kunde bin Ladin bo och leva några hundra meter från ett militärt högkvarter.

Kan den pakistanska underrättelsetjänsten och den högsta politiska ledningen i Pakistan ha samarbetat med talibaner i Afghanistan och terrornätverket al-Qaida samtidigt som de allierade sig med USA? Svaret är ja. Pakistan fick inte veta vad Obama planerade.

Världspolitiken är i dag så komplicerad, korrumperad och hemlig att inte ens Obama och regeringarna i Europa har den minsta aning om vad som stundligen sker på tusentals platser runtom på jorden och i himlen. Satelliter i rymden, miljoner övervakningskameror på gator och torg, flygplatser och ambassader förslår inte bättre än ett blint öga mitt på ljusan dag.

Varje sekund på dygnet planerar och överväger olika individer av alla hudfärger och nationaliteter handlingar som nästa timme kan innebära död och lidande för tusentals oskyldiga människor. Ingen kamp och inget krig mot terrorister kan leda till en slutlig seger. Religion står mot religion, stat mot stat, fiende mot fiende, man mot man.

Vad hade Jesus gjort, om han levt och verkat i dag? Han hade inte kunnat nå särskilt långt och många, om han inte använt sig av television, dator och sociala medier med internationell räckvidd. I Israel och Palestina hade han mött fiender och vänner, men vad hade han sagt till Obama efter den första dagen i månaden maj i år?

Profeten Muhammed och Jesus Kristus har stämt möte i dag och i morgon och nästa år och så länge mänskligheten existerar på Jorden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.