Industriarbetarnas tidning

Få lätta jobb kvar i industrin

7 juni, 2011

Snabbt tillbaka till arbetet. Det är mottot i dagens sjukförsäkring. Men det är inte alltid så lätt, inte ens i de största företagen. 9 av 10 företag har svårt att hitta arbete till dem som varit långtidssjuka.

Dagens Arbete skickade ut en enkät till fackets ordförande i de största industriföretagen. Företagen har flera olika produktionslinjer och upp till 3 000 anställda i produktionen, ändå svarade 86 procent att det är svårt att hitta lämpligt arbete till före detta långtidssjuka.
Det är inte alltid möjligt att gå tillbaka till det ”gamla” jobbet, i vissa fall finns det inte ens kvar. Utmaningen blir att få fram jobben med ett lugnare tempo, som inte innebär skiftarbete och som saknar tunga lyft.

I kommentarerna till svaret skriver de fackliga representanterna till exempel:

”Arbetsplatser med mindre ströjobb har försvunnit.”

”Anläggningsskötsel och andra underhållsjobb på dagtid har lagts ut på entreprenad.”

”Den slimmade organisationen kräver så mycket mer av dig som individ.”

Saken har ställts på sin spets genom de nya sjukreglerna som infördes för tre år sedan. Det blir allt svårare att få sjukersättning eller sjukpenning, trycket ökar på företagen att ta tillbaka dem som varit sjuka länge och har nedsatt arbetsförmåga.
Många av dem som kommer tillbaka till de stora företagen börjar med arbetsträning, anpassade arbetsuppgifter och arbetstider, visar DA:s enkät. Men nästa steg, att jobba som vanligt i produktionen kan vara svårare. Ibland slutar det med att de lämnar företaget. Enkäten visar att:

• I hälften av företagen har personer blivit uppsagda i samband med sjukdom.

• I nästan hälften av företagen har personer sagt upp sig själva i samband med sjukdom.

• I mer än en tredjedel av företagen fanns före detta långtidssjuka som jobbar deltid, på egen bekostnad, trots att de inte får ersättning från Försäkringskassan.

Ibland handlar det om utförsäkrade som gjort slut på sina deltids-sjukpenningdagar, men valt att jobba kvar i företaget i stället för att söka andra jobb på hela arbetsmarknaden. I andra fall gäller det personer som inte orkar jobba heltid, trots att sjukpenningen (eller sjukersättningen) dragits in.
En av dem är Suhra Dzafic, 52, som arbetar på Swedwood i Älmhult, ett av landets största träindustrier. Hon har ont i axlarna och höften, en envis huvudvärk plågar henne sen flera år.

– Jag kommer hem halvdöd efter skiftet, säger hon.

Efter en lång historia med sjukskrivning, rehabmöten och olika typer av rehabilitering fick Suhra ett anpassat arbete på 75 procent. Men deltidssjukpenningen drogs in efter ett missförstånd.

– Kanske går det att bråka om det här, men jag orkar inte, säger hon. Jag känner mig som en kriminell när jag talar med Försäkringskassan.

Nu jobbar hon 80 procent och hoppar runt på olika avdelningar i fabriken.

Den mesta tiden är hon på ”lådpack” och packar in kökslådor, dörrar och köksinredning.

– Vi drar tunga handtruckar och det blir en del lyft. Jag vet inte hur länge jag klarar av det.

Suhra berättar att hon förlorar ungefär 3 000 kronor i månaden på att jobba deltid.

Hon är besviken och arg.

– Jag har alltid arbetat hårt. Är det jag som ska betala för att jag slitit ut min kropp i industrin?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.