Industriarbetarnas tidning

Fler nattskift ökar risken för bröstcancer

30 juni, 2011

Ju fler nätter i rad kvinnor arbetar nattskift desto större är risken att få bröstcancer. En norsk undersökning visar att för sjuksköterskor som minst fem år arbetat nattskift sex nätter i rad ökade risken att få bröstcancer med 80 procent.

– Det finns mycket forskning om sambanden mellan skiftarbete och bröstcancer. Men man har inte tidigare studerat intensiteten, mängden nattarbete i följd, utan nöjt sig med att nattarbete har förekommit, förklarar doktor Jenny-Anne Lie, från Statens Arbetsmiljöinstitut i Norge (STAMI).

Hon presenterade undersökningen vid det stora internationella forskarsymposium om arbete, skiftarbete och hälsa som nu pågår i Stockholm.

I studien har man granskat alla sjuksköterskor som tagit sin examen 1985 eller tidigare genom att samköra namnen mot cancerregistret mellan 1990-2007. Så fick man fram 699 sköterskor med bröstcancer, som jämförts med en kontrollgrupp av 895 sjuksköterskor som inte hade cancer.

– Dessa kvinnor har vi intervjuat. De har arbetat mellan 1952 och 1985, och många berättar att man arbetade mycket fler nätter i rad förr, berättar Jenny-Anne Lie.

Frågan som ställdes var ”Hur många nätter i rad har du arbete nattskift?” Man har sedan jämfört de som arbetat minst fem år på olika skiftscheman, alltså med olika många nätter i rad.

För kvinnor som arbetat fyra nätter i rad i minst fem år fanns en ökning men den är inte statistiskt signifikant.

– Men för gruppen som arbetat nattskift sex nätter i rad, i fem år eller mer, fanns en tydlig skillnad: För dem var risken att få bröstcancer 80 procent högre än för dem som inte arbetat nattskift.

Vad är din slutsats av detta?
– Att det finns ett samband mellan mängden nattarbete och risken för bröstcancer. Men detta är bara den första studien, här behövs mer forskning.

Denna norska studie kan ses i ett internationellt perspektiv, där sambanden mellan nattarbete och bröstcancer anses allt bättre belagda. 2007 beslutade den internationella cancerorganisationen IARC (International Agency for Research on Cancer) att skärpa synen på nattarbete: Från att ha ansett det vara en möjlig orsak till bröstcancer ändrades synen till att det är en trolig orsak.

– Med hänvisning till detta har man i Danmark beslutat att den kvinna som får bröstcancer och har jobbat nattskift en natt i veckan i 20 år får ersättning för sin sjukdom om man inte hittar någon annan förklaring. Men detta är man ensam om och beslutet är omdiskuterat.

Fakta:
Den vanligaste förklaringen till sambandet mellan nattarbete och bröstcancer är den så kallade LAN (Light At Night)-hypotesen som går ut på att det ljus kvinnorna exponeras för vid nattarbetet sänker utsöndringen av hormonet melatonin.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.