Industriarbetarnas tidning

Förnyelse behövs för att locka ungdomar

19 juni, 2011

IF METALLS KONGRESS

Vadå kollektivavtal? Jag åker inte kollektivtrafik. Den svenska modellen? Är det ett rött hus med vita knutar? Den typen av kommentarer kan komma från ungdomar och vad gör vi åt det? Frågan togs upp i en paneldebatt på IF Metalls kongress.

Elsa Saboonicchi som är projektledare för TCO:s kampanj FacketFörändras.nu deltog i panelen och drog flera exempel på avståndet mellan fack och ungdomar.

Hon berättade att hon sökt på internet på ordet lönehöjning och kom fram till olika ungdomschatter där ungdomar försöker hjälpa varandra så gott det går med råd och tips. Men facket lyste med sin frånvaro. Sökte hon däremot på ordet ”lönerevision” fick hon upp massor med bra informativa träffar på fackliga sidor.

Hon efterlyste en förnyelse av ett gammalt språkbruk som utestänger många ungdomar.

Hon berättade om Ungdomsbarometern som visar att 72 procent av ungdomarna mellan 23 och 24 år kan tänka sig att jobba ideellt. Ett förhålllande som också visade sig när de träffade ungdomar på biografer för att informera om facket.

– Det kom 1000-tals frågor och jag hade velat skriva in alla direkt i facket, men det går tyvärr inte, sa hon.

Hon och flera andra deltagare i panelen talade om skolans betydelse. Men när hon nämnde hemkunskapen som ett ämne där facket kan tas upp stötte hon på motstånd från publiken.

– Alltså seriöst, svenska modellen handlar väl om samhället, sa Monika från avdelning 10. Det hör hemma på samhällskunskapen och ingenting annat, sa hon.

– Skolorna har blivit ett blått företag där det inte är okej att prata om facket. Vi har tappat att tala om detta varje dag.

Debatten handlade också om främlingsfientlighet. Niclas Nilsson, inbjuden från Expo, talade om kopplingen mellan facket och arbetet mot främlingsfientlighet och rasistiska grupper. De leder till splittring, vilket är tvärtemot starka tillsammans, menade han.

Han fick frågan hur Expo ställer sig till medlemmar som går med i Sverigedemokraterna.

– Expo tar inte ställning, uteslutning eller inte ska facket bestämma.

– Men personligen tycker jag att det viktigaste är att utgå från sig själv.

– Jag kan berätta om min farfar som är hedersmedlem i IF Metall. Farfar tycker att det är en demokratisk rättighet att få vara med i ett fack. Samtidigt är det ett politiskt ställningstagande. Skadar det facket att en person som är med i facket går med i SD ser jag inga problem med uteslutning.

Han fick rungande applåder. Frågor från facebook och publiken om sociala mediers betydelse besvarade han så här:

– Vi ska inte överskatta nätet, sa han. Det viktigaste är att träffas ansikte mot ansikte.

– Klart att vi ska ta debatten på internet. Men mötet är det viktigaste, sa han och rev ner rungande applåder igen.

Niclas Nilsson berättade att Expo träffat 9000 elever på sina besök i skolorna i ett gemensamt projekt med IF Metall. Det finns ett stort behov av att prata m frågor som främlngsfientlighet. Och många vill göra något.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.