Industriarbetarnas tidning

Hårda ord mot utbildningspolitiken

18 juni, 2011

IF METALLS KONGRESS

Vi har aldrig haft så svårt att rekrytera ungdomar som i dag. Det har aldrig tidigare varit så få sökande till industriprogrammet.
Det sa Kent Karlsson, klubbordförande i SKF i Göteborg, i en paneldebatt i IF Metalls kongress.

Han vände sig till panelen som bland andra bestod av Ylva Johansson, Socialdemokraternas talesman i arbetsmarknadsfrågor och Jyrki Raina, IMF:s generalsekreterare.

Ylva Johansson svarade i ett upprört inlägg att yrkesutbildning blivit något av en slasktratt för regeringen.

– Det är oerhört allvarligt. Ökad kompetens har ju just blivit ett allt starkare krav från arbetsmarknaden.

  Hon talade sig varm för Socialdemokraternas förslag att satsa på utbildning i alla led: på gymnasienivå, för de som behöver omställning och omskolning till andra jobb och, för det tredje, utbildning inom forskningen.

   Anders Lago, kommunalråd i Södertälje berättade att regeringsskiftet märktes snabbt i Södertälje. Han pekade på branschprogrammens betydelse, det vill säga programmen som gjordes upp i samarbete mellan företag, fack och statliga företrädare.

   – Reinfeldt plockade direkt bort branschprogrammen för läkemedelsindustri. Det hade stor betydelse eftersom läkemedelsindustrin, som Astra Zeneca i Södertälje, konkurrerar främst när det gäller forskningen.

   Han berättade att vid ungefär samma tidpunkt som programmen avskaffades så översattes de till engelska och skickades ut till Astra Zeneca i England och Spanien som en bra förebild.

    Flera av deltagarna i panelen talade om arbetsvillkoren, att det krävs bra arbetsmiljö för att ungdomarna ska söka sig till industrin.

    Anders Lago ville också ”rikta en känga” till näringslivet för att de missat att berätta om de nya industrijobben. Han nämnde till exempel att det numera finns parkettgolv vid linan på Scania i Söertälje. Det kommenterades lite syrligt av klubbordförande på Scania. Johan Järvklo, som hellre talade om andra saker:

    – Lean production hos oss blir mer och mer ett rent tayloristiskt system. Det blir fler inhyrda. Företaget vägrar sitta med för stor kostym.

     – Det är en tickande bomb. Det finns inga ungdomar som söker sådana jobb.

     Han syftade på produktionen på Scania som blir allt mer renodlade löpande-band-jobb med högt tempo.

     Jens Orback, Palmecentrets generalsekreterare, Jyrkki Raina, IMF:s generalsekreterare och Carina Lundberg-Markow , Folksams chef för ansvarsfullt ägande deltog också i panelen.

     Arbetsrätt Striden om las

     Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

     Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

     Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

     LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

     LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

     En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

     Välj förnuftet framför fundamentalismen

     Välj förnuftet framför fundamentalismen

     Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

     ”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

     ”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

     Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

     Las-förhandlingarna återupptas

     Las-förhandlingarna återupptas

     För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

     Släpp laghotet – förhandla vidare om las

     Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

     ”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

     ”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

     Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

     Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

     Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

     Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

     Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen