Industriarbetarnas tidning

Hoppet lever på Finndomo trots varsel

21 juni, 2011

Skrivet av

Trots förra veckans varsel av samtliga anställda på Finndomos husfabrik i Hässleholm råder ingen domedagsstämning på golvet.
– Det är klart att folk är oroliga. Men det känns som att vi har en god chans att överleva, säger GS-klubbens ordförande Katarina Sandberg.

Det har gått lite mer än en vecka sedan alla anställda på Finndomos småhusenhet Modulent i Hässleholm varslades. När det finska moderbolaget i februari meddelade att de inte tänker satsa mer pengar i sina svenska fabriker ansökte Finndomo om företagsrekonstruktion.

Sedan dess har företaget letat efter en köpare till de svenska fabrikerna utan att lyckas. Däremot har det funnits intresse för just Hässleholmsfabriken. Därför bjuds den nu ut till försäljning. Samtidigt varslades alla anställda.

För de fackligt förtroendevalda på fabriken finns det just nu bara ett fokus.

– Vår första uppgift är att finnas där för våra medlemmar, säger fackklubens ordförande Katarina Sandberg.

Under veckan som gått har de haft två medlemsmöten där de anställda har kunnat ställa frågor om och diskutera vad som händer och vad varslet innebär. En anslagstavla med frågor och svar har satts upp och de förtroendevalda försöker fånga upp arbetskamrater som inte mår så bra.

Förhandlingar om arbetsorganisationen har avslutats. Nu ska turordningslistor förhandlas innan själva uppsägningarna kan ske.

Trots beskedet råder ingen domedagsstämning på golvet, säger Katarina Sandberg.

– I och med att de har valt att lägga ut oss till försäljning så känns det som att vi har en ganska god chans att överleva om man hittar en köpare till oss. Det finns en optimistisk framtidstro.

Förra veckan varslade även Smålandsvillan och Trivslehus sammanlagt över 50 anställda.

Orderingången på småhus går ner kraftigt och branschorganisationen Trä- och möbelföretagen (TMF) har skrivit ner sina prognoser. Katarina Sandberg på Finndomo är övertygad om att bolånetaket bär en del av skulden. Med krav på ökad kontant insats är det färre som har råd att bygga eget hus, särskilt unga barnfamiljer.

– När jag var 25 år så hade jag inga 350 000 kronor sparade.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.