Industriarbetarnas tidning

IF Metall: Det är ohederligt

30 juni, 2011

Skrivet av

Det var många som varnade för att de nya sjukförsäkringsreglerna skulle leda till problem. Ändå genomförde regeringen reformen.
– Att nu säga att det blev lite fel, det är att föra folk bakom ljuset, säger Anders Ferbe, IF Metalls vice förbundsordförande.

– När ideologin får styra över sakfrågan på det här sättet så uppstår såna här effekter, säger Anders Ferbe.

Hela förändringen av sjukförsäkringen är illa skött från början till slut, säger han.

– Jag är inte förvånad, är hans kommentar till artikeln i Göteborgsposten, som avslöjar att regeringen varnades av sin egen socialförsäkringsminister för att vissa av förändringarna skulle få orimliga följder.

Det var många, både fackförbund och sakkunniga, som varnade för förändringarnas följder. Att regeringen i efterhand har sagt att de nya sjukreglerna har fått oanade konsekvenser är att föra folk bakom ljuset, anser Anders Ferbe.

– Kunskapen om förändringarnas effekter, när man planerade dem, var kända. Det var ett medvetet ideologiskt val av regeringen att välja förändringen trots att man visste att det får negativa effekter.

– Att nu säga att det blev lite fel, det tycker jag är ohederligt.

– Även om inte jag delar Husmark Pehrssons uppfattningar så är det orimligt att en minister, som det framgår av artikeln i Göteborgspsten, får bära hundhuvudet för förändringar som hon redan har varnat för men har tvingats att genomföra.

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven sitter med i den parlamentariska utredningen om framtidens sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar som ska vara klar våren 2013.

Vid sidan av den parlamentariska utredningen har en arbetsgrupp från social-, arbetsmarknads- och finansdepartementet utrett och föreslagit vissa justeringar av sjukförsäkringen.

Där föreslås att reglerna för undantag vid den bortre tidsgränsen bör justeras så att sjukpenning kan fortsätta att betalas ut om det vore oskäligt att inte göra så.

Dessutom föreslås att de som har haft tidsbegränsad sjukersättning ska kunna återvända till sjukförsäkringen och ha rätt till sjukpenning.

Texten är korrigerad 30 juni 2011.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.