Industriarbetarnas tidning

Konjunkturinstitutet läxas upp

13 juni, 2011

Skrivet av

Industrins ekonomiska råd ger Konjunkturinstitutet en knäpp på näsan.

För några veckor sedan sa det statliga Konjunkturinstitutet vad som krävdes för att sänka arbetslösheten från 6,2 till 5 procent om fyra år. Allt skulle bero på att lönerna fram till dess inte steg en dryg procentenhet för mycket.

– Ett sånt finlir har jag aldrig varit med om under mina 25 år som ekonomisk utredare, säger Håkan Frisén, chef för Ekonomisk analys på SEB.

Frisén ingår tillsammans med Olle Djerf, ekonomikonsult och Henry Ohlsson, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, i den grupp av fristående, oberoende ekonomer som utgör Industrins ekonomiska råd.

I dag lämnade de sin rapport inför årets avtalsrörelse.

Håkan Frisén kallade konjunkturinstitutets utspel för en ”pekpinne utöver det vanliga”.

– Den tar fokus från verkligheten, säger Frisén som tycker det är viktigare att diskutera utbildningssatsningar och bättre integration för att få ned arbetslösheten.

Näringslivet står inför ett växande matchningsproblem. Många arbetslösa passar inte för de lediga jobben. I dag ökar bristen på kvalificerad arbetskraft. Arbetsmarknaden fungerar inte som den ska.

De lediga platserna är i dag lika många som 2007 – men arbetslösheten 1,5 procent högre.

Annars pekar de flesta siffror åt rätt håll. Industrin återhämtar sig efter krisen. Vinsterna stiger, men det är ännu förtidigt om de kommit upp i en normal nivå. Produktiviteten stiger igen efter att ha rasat under krisen.

Fordonsindustrin är tillbaka på samma produktionsnivå som före krisen. Däremot går det trögare för stålindustrin. Andra branscher – som massa- och pappersindustrin och kemisk industri – har också ökat starkt.

90 000 industrijobb försvann under krisen. Av dessa har bara 10 000 jobb kommit tillbaka. Men Industrins ekonomiska råd tror att sysselsättningen inom industrin kommer att öka med ytterligare 25 000 de kommande åren. Bemanningsföretagens andel ökar starkt.

Rådet säger ingenting om löneutrymmet men konstaterar att arbetskraftskostnaderna i euro-området väntas stiga med 2,5 procent per år i år och nästa år.

Rådet oroas av att investeringarna både i maskiner och i forskning- och utveckling har fallit. Utvecklingen i Europa skapar osäkerhet. Sverige får lita till uppgången i den starka tyska ekonomin. Den svenska och tyska exportökningen går hand i hand. När Tyskland drar igång köper de svenska insats- och investeringsvaror.

Rådet är inte särskilt oroat över inflationen. Stigande energipriser betyder mindre för inflationsutvecklingen nu än tidigare. Inflationsbekämpning med högre räntor riskerar att skada ekonomin på annat sätt. En starkare krona kan strama åt ekonomin. Och högre räntor kan orsaka prisfall på bostäder som i sin tur sätter press på högt belånade hushåll.

Industrins ekonomiska råd en rådgivande grupp ekonomer tillsatta av Industrikommittén där industrins arbetsgivare och fackförbund finns representerade inom ramen för Industriavtalet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.