Industriarbetarnas tidning

”Låt inte människor i framtiden ta vår skit”

18 juni, 2011

IF METALLS KONGRESS

Kärnkraftens avfall är farliga grejor. Inte tusan ska vi låta människorna i framtiden ta vara på vår skit. Det sa Camilla Andersson Hult (bilden), i ett inlägg i debatten om kärnkraften.

Det blev en kraftfull debatt om kärnkraften med många talare. De flesta som intog talarstolen ville dra ned på kärnkraften och satsa mer på alternativa energiformer. Ändå var det fler motioner som försvarade kärnkraften än tvärtom.

En av dem som talade var Camilla Andersson som till vardags är klubbordförande på Haldex Brake Products AB i Landskrona.

– Det borde gå att bygga om maskinparker så att det går åt mindre energi, sa hon.

Hon berättar att kärnkraftens avskaffande länge varit en hjärtefråga för henne. När Tjernobylolyckan hände 1986 kunde hon ligga vaken och oroa sig. Hon brukade titta på kartan hur långt det var till Barsebäck från hemorten Landskrona.

– Jag och flera andra har sagt länge att det kan inträffa något när som helst. Och så blev det, i Japan.

Kennet Bergqvist, klubbordförande på Indexator i Vindeln tyckte också att vi måste spara mer. Han påpekade att hälften av bostäderna i Sverige fortfarande är eluppvärmda.

– Sverige tokslösar med energi. Vi måste lära oss att hushålla mer med el.

Ronny Nilsson från avdelning 48 Norra Skåne undrade vad som ska stängas om kärnkraften avskaffas. Det finns inte alternativ energi så att det räcker i dag, sa han.

– Är det kolkraft från Tyskland vi ska ha i stället?

Han vände sig till kongressdeltagarna och sa att det nog var många som åkt X2000 till kongressen, ”…el som kommer från våra kärnkraftverk”.

Han uppmanade de tidigare talarna att leva som de lär:

– Fixa fram en tandem och cykla hem till Skåne. Då kan ni dessutom dela på bördan och vara starka tillsammans, som IF Metall säger.

Kongressens beslut blev att följa förbundsstyrelsens linje som innebär en försiktig omställning mot alternativ energi, med industrins behov av el som tydlig prioritet.

– Vi ska ställa om, sa IF Metalls ordförande Stefan Löfven. Men vi ska inte gå ned till 0 kärnkraftsverk och vi ska inte ha 12.

– Hur många terrawatt ger någon annat? Vi är icke där än. Det är det som är den stora frågan, sa han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.