Industriarbetarnas tidning

Ny order ska säkra Saab-löner

27 juni, 2011

Skrivet av

En order från ett kinesiskt företag ska förse Saab med 120 miljoner kronor redan den här veckan. De anställda kan få sina löner innan månaden är slut, skriver Victor Muller i ett pressmeddelande.

Ett kinesiskt företag har beställt 582 bilar från Saab, skriver Saabs ägare Swedish Automobile (tidigare Spyker) i ett pressmeddelande. Orden ska vara värd 13 miljoner euro, cirka 120 miljoner kronor och säkrar en del av det kortsiktiga behovet av pengar.

Victor Muller skriver i pressmeddelandet att de anställda kan få sina löner innan slutet av månaden. Det är sedan tidigare bestämt att de anställda ska komma till fabriken i dag för att få en uppdatering av den information som finns att ge.

IF Metalls klubbordförande Håkan Skött säger till Sveriges Radio P1 att beskedet är glädjande.

Vilket företag som har lagt ordern går inte Saab ut med än, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till TT.

– Jag vet inte varför, det är en del av det man har kommit överens om.

Nu måste produktionen i fabriken i gång igen. Nästa steg är därför att komma överens med Saabs leverantörer om att komponenter ska levereras igen, säger Gunilla Gustavs till TT.

Samtidigt fortsätter Saab ansträngningarna att få in mer kapital, bland annat genom försäljning av fastigheter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.