Industriarbetarnas tidning

Så vill IF Metall minska arbetslösheten

19 juni, 2011

IF METALLS KONGRESS

28 000 medlemmar i IF Metall är långtidsarbetslösa. Minst hälften av dem ska ha ett jobb om tre år. Det är IF Metalls mål och en prioriterad uppgift för facket.

Bakgrunden till att långtidsarbetslösheten bitit sig fast handlar till stor del om matchningsproblem, enligt IF Metall. Den svenska industrin har hämtat sig väl efter krisen som började hösten 2008.

Ungefär två tredjedelar av produktionstappet är återtaget, men sysselsättningen har bara gått upp med 14 procent.

33 000 av IF Metalls medlemmar är fortfarande arbetslösa. 28 000 av dem är långtidsarbetslösa (längre än 6 månader).

– Vi måste få regeringen att vakna, sa IF Metalls ordförande Stefan Löfven. Det behövs inget Fas 3 utan snarare möjligheter för människor att utbilda sig.

– Det som händer i dag är fullständigt vansinnigt.

Ola Asplund, som är IF Metalls utredningschef, sa att företagen inom Teknikföretagen knappt sökte någon industriarbetare under krisen. Nu söker var tredje/fjärde arbetsgivare inom organisationen folk utan att hitta rätt person.

– Det är ett orimligt förhållande, sa han.

För att motverka den här utvecklingen har IF Metall startat flera projekt runt om i landet för att minska långtidsarbetslösheten. Under kongressen presenterades två av dem:

  • Klubben på ABB i Karlskrona har tecknat ett eget yrkesintroduktionsavtal (enligt en modell som fack och arbetsgivare kom överens om i vintras).

– Ungdomsarbetslösheten i Blekinge ligger dubbelt så högt som riksgenomsnittet, sa Jan-Anders Andersson klubbordförande på ABB i Karlskrona.

– Vi tyckte att det var dags att göra något. Många pratar, men det händer inte mycket.

Avtalet innebär att arbetslösa ungdomar upp till 25 år kan få tillfälligt jobb kombinerat med utbildning på ABB. De första två månaderna är lönen 75 procent av lägstalönen. Efter två månader ska lönen ses över utifrån den utvecklingsplan som ungdomen gjort upp med arbetsgivaren. Planen ska vara att de efter sex månader får fast jobb på ABB med avtalsenlig ingångslön.

På ABB innebär det att ungdomarna tjänar runt 13 500 kronor netto i månaden (inberäknat alla tillägg). Det är en lön som ligger runt 4000-5000 kronor under den avtalsenliga lägstalönen.

Tanken är att den lägre lönen är ett slags utbyte mot utbildningsinsatsen. 35 ungdomar har nu fått jobb enligt yrkesintroduktionsavtalet och det fungerar bra, enligt Jan-Anders Andersson.

  • IF Metalls Trollhätteavdelning har öppnat en databas dit arbetslösa medlemmar kan skriva in sig och ange sin kompetens. Arbetsgivarna kan sedan gå in och söka rätt kompetens i systemet.

– Som mest har det varit 600 personer inskrivna, sa Per Källvik, ombudsman i Trollhättan. I dag är det 250 kvar.

– Jag kan inte säga exakt hur många som fått jobb, men i snitt är 7-8 arbetsgivare i veckan inne och tittar i vår databas.

På frågan om facket ska agera arbetsförmedling svarade Stefan Löfven:

– Visst är det Arbetsförmedlingens uppdrag, men vi har tillgång till den kompetens som behövs.

Samtidigt sa han att Arbetsförmedlingen missar en hel del i sitt uppdrag. Han pekade bland annat på de regionala samordnarna som lanserades med buller och bång under krisen. En koll som IF Metall gjort visar att de har alldeles för små resurser, det händer inte mycket.

– Folk vill ha ett arbete, försörja sig själva. En lägre arbetslöshet är också viktigt för Sveriges välfärd, sa Stefan Löfven.

– Det är en kärnfråga för oss. Därför gör vi den här satsningen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.