Industriarbetarnas tidning

Samarbetet kan fortsätta

9 juni, 2011

Skrivet av JAN-HENRIK SANDBERG

Krönika juni 2011

Pappers tackar nej till det nya industriavtalet. ”Förvånande och olyckligt” är Skogsindustriernas kommentar ”eftersom Pappers har varit med i hela förhandlingsprocessen och också sagt ja till direktiven som Industriavtalet bygger på. De har alltså varit mycket delaktiga i processen”.

Ja, det är riktigt. Vi var med och fastställde direktiven för dem som skulle utarbeta förslaget till nytt avtal. Tyvärr garanterar inga direktiv i världen, hur bra de än är, att slutresultatet blir bra. Vi var mycket riktigt med hela tiden och i högsta grad delaktiga.

Alla textförslag till avtalet granskades noga av oss. De delar vi tyckte var bra gav vi klartecken till. Oroande ofta dök det upp förslag som var dåliga; dem kritiserade vi och föreslog ofta alternativa skrivningar.

Problemet var bara att vår kritik och våra förslag inte togs tillvara i tillräcklig utsträckning. Vi var från Pappers sida mycket tydliga med vad vi kunde acceptera och inte. När flera av de inslag som vi bestämt avvisat ändå kom med var det naturligt för oss att tacka nej till avtalet.

De oacceptabla sakerna finns alla i den del av industriavtalet som är ett förhandlingsavtal. Alla de personer som var inblandade i framtagandet av förhandlingsavtalet var fullt ut informerade om Pappers syn. Det finns alltså ingen anledning till förvåning.

Är det olyckligt då? Nja. Att dra på sig nya avtalsbestämmelser som försvårar det solidariska arbetet för jämställda löner eller har andra nackdelar vore mer olyckligt, men naturligtvis är det på sätt och vis en nackdel att vi nu inte omfattas av det nya industriavtalets regler om samverkan för industrins och de anställdas bästa.

Vissa saker i det nya avtalet var bra, även om nackdelarna vägde tyngre. Nackdelarna med att stå utanför det nya avtalet ska dock inte överdrivas. Att som Skogsindustrierna påstå att ”det innebär att Pappers inte ställer upp på de principer som Industriavtalet bygger på, dvs stärkt konkurrenskraft som förutsättning för goda villkor för arbetstagarna”, är förstås direkt felaktigt.

En snabb blick på det uttalande som Pappers förbundsmöte enhälligt antog, skulle ha besparat Skogsindustrierna alla missförstånd på den punkten. I uttalandet säger vi bland annat:

•  Pappers står till 100 % upp för omsorgen om den internationellt konkurrensutsatta industrins konkurrenskraft.
•  Pappers står till 100 % upp för ansvarsfulla löneökningar reglerade i rikstäckande kollektivavtal.
•  Pappers står till 100 % för konstruktivt samarbete för industrins och de anställdas bästa.

Mycket tydligare än så kan det nog inte bli.

Pappers och Skogsindustrierna samarbetar sedan många år på många olika områden. Anledningen är att vi båda har ett objektivt intresse av att ett sådant samarbete pågår. Det är bra för massa- och pappersindustrins lönsamhet. Det är bra för Pappers medlemmar.

Finns det något skäl för att detta samarbete skulle upphöra bara för att Pappers inte blir part i det nya industriavtalet? Nej, varför då? Pappers och Skogsindustriernas samarbete började långt innan det fanns något industriavtal överhuvudtaget. Samarbetet har pågått sedan dess, med eller utan industriavtal.

Det kommer att gå bra i fortsättningen också. Vi kommer att hitta formerna för ett bra samarbete framöver.

Det enda som krävs är god vilja från båda parter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.