Industriarbetarnas tidning

Swedwoods anställda går till val

30 juni, 2011

Skrivet av

Ikeas möbelfabrik skulle bli frälsningen för den hårt drabbade staden Danville i USA. Men arbetarna vittnar om allt annat än sjysta villkor i fabriken. Efter två års kamp hoppas facket att de anställda ska våga rösta ja till att låta sig representeras av facket.

Bill Street (bilden) på det amerikanska facket IAMAW har jobbat för det här i många år. Betydligt längre än han hade tänkt sig.

När Ikeas dotterbolag Swedwood byggde sin fabrik här i Danville trodde han att de skulle bli ett undantag från de vanliga krigen mellan fack och arbetsgivare i USA. Den svenskägda Ikea-fabriken skulle visa på en ny modell på den amerikanska arbetsmarknaden, med social dialog och samtal istället för krig. I dag vet Bill Street bättre.

Han har inte varit välkommen in på Swedwood för att informera de anställda om facket eller om facklig organisering. Efter flera års dörrknackning, flygbladsutdelning på säkert avstånd från fabriken och hemliga möten med anställda på lokala restauranger, var han övertygad om att tillräckligt många skulle våga rösta ja till facklig organisering.

Förra veckan anmälde facket till myndigheten National Labour Board (NLB) att de vill genomföra en omröstning. Genast kom nästa bakslag, säger Bill Street.

– Vi vill representera arbetarna på golvet. Men företaget krävde att 30 arbetsledare också ska få rösta.

Han är övertygad om att det är ett sätt för företaget att sabotera omröstningen. Han behöver över 50 procent av rösterna för att kunna inleda förhandlingar om ett kollektivavtal.

– Arbetsledarna vill inte bli representerade av oss. När jag knackar på hemma hos dem slänger de igen dörren i mitt ansikte.

För att inte försena omröstningen sa facket ändå ja. Då kom nästa krav – även tekniska kontrollanter ska vara med. Facket sa ja, bara för att ställas inför nästa krav – även ingenjörer ska vara med.

Efter vissa justeringar hoppas nu Bill Street att de ska vara överens om villkoren för hur omröstningen ska gå till. Då kan den genomföras inom fyra till sex veckor.

– Men visar det sig strax innan att jag inte har över 50 procent kommer jag att skjuta upp valet.

Han berättar att efter en förlust dröjer det ett år innan en ny omröstning kan ske och under tiden riskerar de anställda att utsättas för förhör, disciplinära åtgärder och avsked för att de har velat organisera sig.

– Jag tänker inte utsätta dem för ett sånt år där jag inte kan göra någonting för dem.

Ingrid Steen, informationsansvarig på Swedwoods huvudkontor i Ängeholm, säger att parterna nu är överens och att myndigheten NLB har sett över vilka yrkesgrupper i Danville som är berättigade att rösta.

– Swedwoods inställning är att alla våra medarbetare har rätt att rösta. Det här har skett i samverkan med myndigheten som reder ut vilka som kan ingå i gruppen av röstande.

Fackförbundet GS ordförande Per-Olof Sjöö är på plats i Danville under veckan för att träffa Swedwood-anställda och stötta dem inför omröstningen. Inget datum är fastställt, men troligtvis sker det i slutet av juli.

Fakta – Facklig organisering i USA
· Företag behöver inte förhandla med facket förrän minst hälften av de anställda har röstat ja till att företrädas av facket.
· Det är vanligt att arbetsgivare försöker skrämma personalen till att rösta nej.
· Om majoriteten röstar ja inleds förhandlingar om avtal. De blir ofta utdragna eftersom arbetsgivare helt enkelt kan vägra att komma överens med facket.
· Hälften av de nybildade företagsfacken har inte lyckats nå ett avtal ett år efter omröstningen. Då har många anställda tröttnat, förlorat tron på facket eller pressats av sin arbetsgivare. En ny omröstning kan hållas och facket riskerar att åka ut.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.