Industriarbetarnas tidning

TMF: Sverige riskerar missa export

21 juni, 2011

Skrivet av

Fler varsel är att vänta. Den svenska småhusbranschen tyngs under bolånetak, höjda kommunala avgifter och en ränta på väg upp. En sargad industri riskerar dessutom att missa viktiga exportchanser, menar branschorganisationen TMF.

Det ser riktigt mörkt ut för svensk småhusindustri enligt branschorganisationen Trä- och möbelföretagen (TMF). I deras senaste trähusbarometer från april 2011 justerades prognosen för antalet påbörjade trähus ner från 7 500 till 6 500 under 2011.

– Orderingången har aldrig varit så dålig som i april och maj i år, säger TMF:s vd Leif G Gustafsson.

Bostadsbyggandet ökar i Sverige, men för småhusen har det inte lossnat. Det visar även Sveriges Byggindustriers konjunkturprognos.

Enligt TMF står småhusen i normala fall för cirka 40 procent av bostadsbyggandet. I dag är man nere på 20 procent.

Orsakerna är fler, men TMF pekar särskilt ut det nya bolånetaket som innebär att köparen bara får låna till 85 procent av investeringen.

– Vid nyproduktion är det främst unga människor som köper. Har man ett arv klarar man kanske att finansiera 15 procent själv, men de flesta klarar inte det även om de har ett bra jobb, säger Leif G Gustafsson.

Det är inte bara bolånetaket som kritiseras av TMF. Kraftigt höjda bygglovsavgifter och anslutningsavgifter samt skillnader i hur olika kommuner tolkar byggreglerna är problem som påverkar småhusbyggandet.

Att räntorna är på väg upp samtidigt som finansminister Anders Borg (M) signalerar att ränteavdraget ska minska spär dessutom på osäkerheten.

Den senaste tidens varsel kommer att följas av fler, säger Leif G Gustafsson. I förlängningen innebär det att Sverige riskerar att gå miste om viktiga exportmöjligheter.

– Det finns en otroligt stor potential för export av trähus till hela Europa. När man börjar efterfråga klimatsmarta hus kommer trähus att växa ordentligt ute i Europa.

Men när svensk småhusindustri tvingas varsla och säga upp sina anställda försvinner viktig kompetens till annan industri. Utan den kompetensen får branschen svårt att vara med och slåss på Europamarknaden när den väl växer, befarar TMF.

TMF har uppvaktat bostadsminister Stefan Attefall (KD) för att lyfta upp småhusindustrins problem. Nu planerar de att gå vidare med argument både till finansminister och näringsminister.

TMF och fackförbundet GS har jobbat tillsammans för att öka trähusbyggandet ute i kommunerna. Båda parter är måna om att fortsätta samarbetet.

Med anledning av den senaste tidens varsel anordnade GS avdelningar i Småland ett möte i Nässjö under måndagen. Där träffade GS ordförande Per-Olof Sjöö och TMF:s Mikael Olsson ett tiotal fackligt förtroendevalda från flera husfabriker.

– Den fråga som vårt folk lyfter är bolånetaket. Det gör det svårt för folk att finansiera ett husköp. På något sätt måste vi lätta på trycket där, säger Per-Olof Sjöö.

Även om den svenska småhusindustrin inte sysselsätter fler än 5 500 pesoner (enligt SCB) är den viktig ur ett regionalpolitiskt perspektiv, menar Per-Olof Sjöö.

– Husen säljs till tillväxtområden och löser ett problem där. Men nästan alla husfabriker ligger på små orter. Husindustrin skapar väldigt viktiga jobb i glesbygd.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.