Industriarbetarnas tidning

Tommy Andersson ordförande för världens grafiker

9 juni, 2011

Skrivet av

GS förste vice ordförande, Tommy Andersson, har valts till ordförande för världens arbetare inom grafisk och förpackningsindustri.
– Det är dags att facken från Norden tar lite ansvar. Vi kan bidra med saker som gör att vi går framåt, säger Tommy Andersson.

Det globala facket UNI Grafiska och förpackningsbranschen har haft en två dagar lång konferens i Paris. Tommy Andersson, vice ordförande och avtalssekreterare i fackförbundet GS, valdes enhälligt till ny ordförande.

– Det känns jättespännande och jättestort och jag är självklart väldigt hedrad.

Tommy Andersson har tidigare suttit i styrelsen, och nu efterträder han fransmannen Michel Muller på ordförandeposten.

– Vi har diskuterat inom Nordisk Grafisk Union att vi måste ta lite ansvar. Vi har inte suttit i ledarpositioner tidigare. Vi vill ta det här ansvaret och vara med och bidra.

Än är det för tidigt att säga hur det kommer att märkas att UNI Grafiska och förpackningsbranschen har fått en svensk ordförande. Men Tommy Andersson kan redan i dag säga att han vill försöka hitta samarbetsområden med andra federationer.

– Dessutom måste vi tydliggöra våra olika roller inom UNI Global, de geografiska regionerna och de olika branscherna. Resurserna krymper och vi måste undvika att göra dubbelarbete.

Tommy Andersson fick nyligen förnyat förtroende som vice ordförande på GS första ordinarie kongress. Han är även avtalssekreterare och går in i en ny avtalsrörelse efter sommaren. Han har ändå tid för sitt nya uppdrag, säger han.

– Det har jag noga övervägt. UNI har anställd personal som utför det operativa arbetet. Mitt jobb är att leda styrelsens arbete och det kan bli en och annan representation.

På konferensen i Paris deltog 160 delegater från nära 70 länder. Fram till nästa konferens om fyra år kommer federationen ha starkt fokus på multinationella företag och på att sluta så kallade globala ramavtal.

­– Det är ett medel för att organisera fler. Vi har också fattat beslut om att bistå arabländerna med stöd i deras organisationsarbete.

Fakta/UNI Global Union
Ett globalt fackförbund (federation) som representerar 900 fackförbund med 20 miljoner medlemmar i hela världen.

Förutom grafiska och förpackningsbranschen finns de inom bland annat finans, handel, bemanningsföretag, post och logistik, städbranschen, säkerhetsbranschen, telekom och turism.

UNI grafiska och förpackningsbranschen representerar 150 fackförbund med 828 000 medlemmar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?