Industriarbetarnas tidning

Återanställningsrätten överspelad stridsfråga

29 juli, 2011

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Återanställningsrätten blev en stridsfråga i förra avtalsrörelsen. Inte minst internt i IF Metall. Halvannat år senare är det en icke-fråga. Åtminstone tillfälligt.

– Nej, här har vi inte märkt något av den förstärkta återanställningsrätten. Vi har inte behövt nyttja avtalet på den punkten. Det säger Jan-Olov Carlsson, ordförande för verkstadsklubben vid Volvo Lastvagnar i Umeå.

– Diskussionen gick het för något år sedan. Avdelningen och förbundet fick mycket kritik för uppgörelsen. Det var en intensiv principiell diskussion med rejäla svallvågor.

Jan-Olov Carlsson tycker att upprördheten påminner lite om tonläget kring yrkesintroduktionsavtalet. Inte heller där har farhågorna besannats, säger han.

Volvo Lastvagnar i Umeå har inte anlitat bemanningsföretag efter krisen. Däremot har 7 – 800 personer återanställts av de 1 087 tillsvidareanställda som då tvingades sluta, berättar Jan-Olov Carlsson.

Nu ska ytterligare 15 till 20 svetsare anställas i hyttfabriken, som dras med en del tekniska problem. Produktionsvolymerna börjar totalt närma sig rekordnivån före krisen.

På Volvo Powertrain i Skövde finns idag 450 bemanningsanställda, en siffra som bara ökar.

– Den förstärkta företrädesrätten är en icke-fråga här, konstaterar Lars Ask, ordförande för verkstadsklubben i Skövde.

– Alla blev i princip återanställda enligt ett lokalt avtal som reglerade andelen bemanningsanställda under krisen.

Det lokala avtalet upphörde i höstas och har ersatts av det centrala avtalet, vilket är sämre, enligt Lars Ask.

– Nu är det lite Vilda Västern här. Nu hyr de in folk utan att teckna avtal med facket. Vi har stämt Volvo inför Arbetsdomstolen.

Enligt Lars Ask är andelen bemanningsanställda 25 – 30 procent av personalgruppen.

IF Metalls förbundskontor har inte gjort någon utvärdering men den allmänna känslan är att KFF (Kollektivavtalade förstärkta företrädesrätten) haft sin betydelse, säger Christer Persson, ansvarig för förbundets förhandlingsenhet.

Något enstaka ärende har hamnat på förbundsbordet. Resten har hanterats lokalt.

Han konstaterar också att avtalspunkten delvis är överspelad. Den allmänna bilden är att det ”går som tåget” i företagen.

– Idag är det knappast något företag som skulle komma på idén att ena dagen säga upp 20 anställda för att nästa plocka in 20 personer via ett bemanningsföretag. Vilket förekom under krisen.

KFF har bidragit till det, bedömer Christer Persson.

– Idag är problemet snarare att hitta kvalificerat folk, att kunna erbjuda attraktiva arbetsplatser i konkurrensen om arbetskraften.

Men bemanningsfrågorna är ett fortsatt problem. Anställda i bemanningsföretag kan påverka där de har sin anställning men inte där de arbetar. Arbetsrätten och annat regelverk utgår oftast ifrån att folk är anställda där de arbetar.

Andelen bemanningsanställda ökar i företagen parallellt med att inflytande över det egna arbetet minskar.

– Trenden är svår att stoppa men inte omöjlig att begränsa.

Företagen vill inte bara ha flexibilitet utan också en trygghet i sin verksamhet genom att ha kompetenta anställda som kan sitt jobb och finns på plats, påpekar Christer Persson.

Fakta:
Förstärkt företrädesrätt gäller sex månader efter man lämnar sitt arbete pga arbetsbrist. Då måste arbetsgivaren teckna avtal med facket om inhyrning. Arbetsgivaren kan göra det ändå under sammanlagt 30 dagar då det ”på grund av tidsbegränsning är motiverat”.
Arbetsgivaren har fler undantag men kan också åka på skadestånd om han hyr in mot fackets nej.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.