Industriarbetarnas tidning

Bekämpningsmedlen – färre men giftigare

22 juli, 2011

Skrivet av ANDERS ELGHORN

Försäljningen av bekämpningsmedel minskar. Det beror helt på att industrin använder färre gifter. Jordbruket visar snarare en ökning. Och bekämpningsmedlen blir starkare.

Förra året såldes 628 ton färre kemiska bekämpningsmedel i Sverige än året innan.

Ett tecken på att Sverige använder allt mindre gifter?

Både ja och nej, enligt Kemikalieinspektionen som ska hålla koll på sådana saker:

Dosernas storlek minskar men görs starkare. Gifterna blir giftigare.

– Statistiken över försålda kvantiteter har begränsat informationsvärde, säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen, KemI.

– Vi tycker det är bättre att titta på antal doser, i exempelvis jord- och skogsbruk. Antal behandlingar ger mer värdefull information. Det ger också, indirekt, ett mått på riskerna.

År 2010 såldes 8 615 ton kemiska bekämpningsmedel i Sverige. Den i särklass största mängden används av träindustrin för impregnering av stolpar och syllar med kreosot, som till stor del exporteras.

Svängningar i försäljningen av kreosot kan vara stora från år till år, konstaterar KemI. Därmed spelar kreosotförsäljningen ensam en stor roll när det sker förändringar i statistiken.

Försäljningen av bekämpningsmedel för användning inom industrin totalt minskade med drygt 693 ton under 2010 jämfört med året innan.

Försäljningen till jordbruket, inklusive frukt- och trädgårdsodling, ökade 2010 med 98 ton till 1 565 ton. Det är ungefär 18 % av den totala försäljningen av bekämpningsmedel.

Försäljningen av bekämpningsmedel till skogsbruket har också ökat. Förra året med drygt 15 ton.

– I skogen hamnar knappt någonting, säger Peter Bergkvist på KemI. Mängden insektsmedel som används mot snytbaggar är marginell.

Det är när man planterar skog på åkermark som bekämpningsmedel används mot ogräs, säger han. Det är försäljningen av ogräsmedel som ökat.

Hushållen tycks opåverkade av debatten. Där ligger konsumtionskurvan som ett rakt streck de senaste 25 åren.

Hushållens användning av kemiska bekämpningsmedel är ungefär 5 procent av allt som säljs under ett år. Den är också rätt konstant över åren, cirka 450 ton.

Det är så man bör läsa statistiken också, enligt Peter Bergkvist.

– För att utläsa ur statistiken måste man se längre trender, säger han. Att jämföra ett år ger inte mycket. Man måste mäta långsiktiga trender.

Men läser man av de långsiktiga kurvorna från Sveriges officiella statistik kan man tro att användningen av bekämpningsmedel inom industrin 2010 snarare är högre än för 25 år sedan.

Det beror dock på ett fel i redovisningen, enligt Kalle Björklöf, som är informatör på Kemikalieinspektionen:

”Efter granskning av siffrorna i rapportens tabell 1 (sidan 20) drar vi slutsatsen att det blivit fel i grafen. Vi utgår från att siffrorna i tabellen stämmer.”

”Vår slutsats är alltså att det skett ett misstag när bilden med grafen togs fram. Den kommer också att bli rättad på webben under morgondagen.”

Se Kemikalieinspektionens siffror här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.