Industriarbetarnas tidning

Facklig kritik mot Electrolux

14 juli, 2011

Skrivet av ANDERS JANSSON

Electrolux anklagas för att försvåra fackligt arbete vid en fabrik i Australien. Kritiken kommer från The Australian Workers Union, AWU.
– Vi ser mycket allvarligt på de här anklagelserna, säger Erik Andersson internationell sekreterare på IF Metall.

Fackförbundet AWU presenterar sin kritik mot Electrolux i ett brev som bland annat skickats till IF Metall. Saken gäller förhållandena vid Electroluxs fabriksanläggning i staden Orange, drygt tjugo mil från Sydney.

AWU räknar upp en rad faktorer som de menar visar på att företaget försöker försvaga facket vid anläggningen.

Bland annat hävdar de att Electrolux har nekat dem att ha medlemsmöten i fabriken sedan 2004. I stället får de träffa sina medlemmar i en annan av företagets lokaler. För en del anställda tar det tio minuter att gå dit, enkel väg. AWU får bara träffa medlemmarna under matrasten som i vanliga fall är 30 minuter lång. Det innebär att det är extremt svårt för medlemmarna att få tillgång till sina fackliga representanter, enligt AWU.

Erik Andersson tycker att kritiken är mycket graverande.

– Vad som gör det extra besvärande är att det är andra eller kanske tredje gången som de australiensiska kamraterna klagar på Electroluxs uppträdande när det gäller fackligt arbete och att de mer eller mindre kränker de fackliga rättigheterna.

För några år sedan hade IF Metall kontakt med Electrolux om förhållandena i Orange. De fick då till svar att företaget skulle se över det hela och förbättra relationerna med facket, enligt Erik Andersson.

– Av någon anledning så nöjde vi oss med det då. Men det kommer vi inte göra den här gången. Nu kommer vi mycket noga följa upp de här anklagelserna, säger han.

Erik Andersson påpekar även att Electrolux skrivit på ett internationellt ramavtal där de gått med på att inte kränka de fackliga rättigheterna någonstans i världen.

– Min uppfattning är att man bryter mot ramavtalet om de här anklagelserna är riktiga, säger han.

Electrolux hävdar att AWU:s kritik inte stämmer.

– Vi känner inte riktigt igen oss i anklagelserna. Det finns ingen ambition för oss att motarbeta facken. Vi vill ha goda relationer till facken och det är viktigt för oss att ha det, säger Erik Zsiga presschef på Electrolux.

2003 beslutade företagsledningen att fackmöten inte skulle ske inne på fabriken i Orange, enligt Erik Zsiga. Varför beslutet togs vet han inte i dagsläget. Men han påpekar att den lokal som facket i stället får använda ligger på samma område och är lättillgänglig.

– Det ska vara 250 meter till den ena fabriksingången och 30 meter till den andra, så det låter ju ganska nära, säger han.

När det gäller tillgängligheten till fabriken säger Erik Zsiga att facket från centralt håll har haft möjlighet att få rundvisningar i fabriken. Han hävdar att de utnyttjat denna möjlighet vid ett par tillfällen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?