Industriarbetarnas tidning

Förskingring på fackklubb

27 juli, 2011

Skrivet av ANDERS JANSSON

Hundratusentals kronor har försvunnit från metallklubbens sjukhjälpsfond på Uponor i Surahammar. Klubben tror att pengarna förskingrats och har gjort en polisanmälan.

I dagsläget är det runt 600 000 kronor som saknas, men det kan visa sig vara ännu mer.

– Polisutredningen får visa omfattning av det här, hur länge det pågått och vilka som är inblandade, men dummare är inte folk än att de förstår att det måste vara någon som haft en position där det varit praktiskt möjligt att göra så här, säger Joakim Göransson klubbordförande på IF Metall.

Sjukhjälpsfonden i Surahammar används för att betala sjukvård, mediciner och tilläggsförsäkringar för de 225 anställda. Den finansieras av Uponor.

Klubben fattade misstanke om att pengar förskingrats efter att Joakim Göransson tillträtt som ordförande i februari. När han började granska kostnaderna för medlemmarnas försäkringar upptäckte han falska fakturor. Klubben hade betalat ut mer pengar ur fonden än försäkringarna kostat.

– Det kom som en fullständig chock för mig, säger han.

Joakim Göransson tror att förskingringen har pågått under lång tid, kanske i uppåt sju år. Han tycker att det är synd att inte tidigare styrelser har reagerat. Men han säger att det är lätt att vara efterklok och konstaterar att upplägget varit ganska avancerat.

– Vi har en redovisning som gått ihop, att den sen bygger på fejkade uppgifter det är inte så lätt att upptäcka.

Att det varit möjligt att förskingra pengarna från fonden beror på att rutinerna har varit dåliga, enligt Joakim Göransson.

– Det har varit brister i allting från redovisning till revision, säger han.

Nu ska rutinerna förbättras.

IF Metalls vice förbundsordförande, Anders Ferbe, säger att medlemmarna inte ska skadas av händelsen. I avvaktan på ett eventuellt skadestånd kan det därför bli aktuellt för facket att skjuta till pengar.

– Det är en viktig princip att vi försöker hjälpas åt i sådana här lägen, säger han.

Anders Ferbe konstaterar att det lyckligtvis sker få fall av förskingring inom facket. Men i en organisation med cirka 35 000 förtroendevalda är det klart att det sker misstag och att individer kan göra fel.

För att undvika att det händer tror Anders Ferbe att det är viktigt med ordentlig revision och stor öppenhet från klubbarnas sida.

– Då minskar riskerna. Men det är väldigt svårt att skydda sig mot enskilda individers brott i det här fallet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.