Industriarbetarnas tidning

GS vann delseger i arbetsdomstolen

6 juli, 2011

Skrivet av

Fackförbundet GS stämningsansökan mot Sweprod Graphics var inte preskriberad, anser Arbetsdomstolen. Nu kan frågan om brott mot företrädesrätt till återanställning prövas.

Det har gått två och ett halvt år sedan företaget Danielson i Visby gick i konkurs. Men efterspelet är långt i från över.

Strax efter konkursen gick Gotlandsföretaget Sweprod in och köpte maskinerna. De tidigare Danielsonanställda fick praktisera på Sweprod i två månader, en lösning som presenterades av Arbetsförmedlingen. Därefter anställdes alla utom tolv personer i dotterbolaget Sweprod Graphics.

Enligt fackförbundet GS har företaget anställt personer som hade sämre företrädesrätt enligt lagen om anställningsskydd (Las) än de tolv som inte fick jobb. De borde därför ha inlett förhandlingar med facket.

Sweprod Graphics menar att de bara köpte maskinerna från Danielson, och att det alltså inte handlade om ett övertagande av verksamhet. Då gäller inte Las och därför kunde de fritt välja vilka som skulle anställas.

Tvisten gick till Arbetsdomstolen, men själva sakfrågan är ännu inte prövad. Företaget ansåg att GS varit för sent ute med sin stämningsansökan. Förhandlingarna mellan parterna hade handlat om felaktiga uppsägningar och inte om brott mot företrädesrätten, menade företaget.

Dagens mellandom i Arbetsdomstolen gav fackförbundet GS rätt. De har påtalat i tid att företaget brutit mot reglerna vid återanställning.

– Det var en seger. Nu blir det en rättslig prövning av deras agerande. Hade det blivit preskriberat hade det inte spelat någon roll vad de hade begått för brott. Det hade aldrig blivit prövat, säger GS ombudsman Rune Sjöberg.

Först i början av november är det förhandling i Arbetsdomstolen igen. Företaget anser att de tidigare Danielson-anställda inte har anmält anspråk på att få nyttja sin företrädesrätt. De menar också att Las inte gäller eftersom de inte har tagit över Danielsons verksamhet, utan endast köpt maskinerna. De anser också att de som inte fick jobb inte hade tillräckliga kvalifikationer.

Enligt GS har företaget fel på alla tre punkter och yrkar på ekonomiskt skadestånd för sina medlemmar och allmänt skadestånd till förbundet för brott mot Las.

Dagens Arbete har inte lyckats nå Sweprod Graphics vd Henrik Svensson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?