Industriarbetarnas tidning

IF Metall: Enklare regler kräver mer resurser

5 juli, 2011

ALMEDALEN

Färre åtal. I stället fler och högre sanktionsavgifter. Det föreslår en statlig utredning om arbetsmiljöreglerna.
– Det kan bli bra – om Arbetsmiljöverket får mer resurser, säger Stefan Wiberg, IF Metall.

Arbetsmiljösanktionsutredningen – ensamutredaren Per Virdesten – har haft som uppdrag att se över arbetsmiljö- och arbetstidslagstiftningen och föreslå förändringar som gör att de regler som finns efterlevs bättre.

I dag är många av Arbetsmiljöverkets regler straffsanktionerade, vilket innebär att den arbetsgivare som bryter mot exempelvis härdplatsföreskriften kan åtalas. Enligt utredningen är detta oftast ineffektivt – många ärenden läggs ned, det tar lång tid att utreda, olika myndigheter utför dubbelarbete och i slutändan blir straffet blir lågt.

Därför föreslår utredningen att användningen av så kallade administrativa avgifter – sanktionsavgifter – ska utökas. Då räcker det att visa att en regel inte följts, man behöver inte som nu bevisa någons oaktsamhet.

Dessutom förslår utredningen höjda belopp – från maximalt hundra tusen kronor idag till en miljon kronor.

– Om sanktionsavgifterna blir höga och pricksäkra och arbetsmiljöverket får ökade resurser så de kan göra avancerade inspektioner så kan det här bli bra, säger Stefan Wiberg, arbetsmiljöombudsman på IF Metall.

Enligt utredningen kommer förslagen att innebära omfattande arbetsbesparingar för polis, åklagare och domstolar. Men man räknar inte med någon ökad arbetsmängd för Arbetsmiljöverket (bortsett från vid övergången, då nya regler ska formuleras).

Detta tror inte Stefan Wiberg på:

– I stället tror jag att Arbetsmiljöverket kommer att behöva ökade resurser. Nu fungerar det ju så att när Arbetsmiljöverket begär åtalsprövning så fortsätter polis och åklagare att utreda, sedan tar domstolen ställning. Jag tycker att utredningen underskattar detta utredningsarbete.

Han vill därför ha besked från arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M):

– Tänker du stärka Arbetsmiljöverket med ökade anslag så man kan förbättra arbetsmiljöerna genom effektivare sanktioner enligt utredningens förslag? Eller ska du lägga utredningen på hyllan och fortsätta blunda för arbetsmiljöproblemen?

Utredningen föreslår att förslagen ska träda i kraft 1juli 2013. Innan dess skall dock utredningen ut på remiss till fackföreningsrörelse, arbetsgivare och myndigheter och därefter behandlas av regering och riskdag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?