Industriarbetarnas tidning

Juholt: Arbetslivet måste bli mer hållbart

7 juli, 2011

Skrivet av HANS LARSSON

ALMEDALEN

Politiken måste alltid utgå ifrån löntagarnas villkor. Arbetsplatserna måste bli mer hållbara, för att hela samhället ska hålla ihop, förkunnade Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt vid ett seminarium i Almedalen.

IF Metall och Kommunal slog på torsdagen ett gemensamt slag för det hållbara arbetslivet. Den ökande stressen och den allt snålare bemanningen i både vården och industrin var utgångspunkten för diskussionen.

– Allt färre ska göra allt mer på allt kortare tid. Vi sliter ut människorna i förtid. Det här håller inte i längden, sa IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

Och Kommunals ordförande Annelie Nordström gav en bild av hur det kan se ut inom äldreomsorgen:

– Arbetsbeskrivningen för personal i hemtjänsten kan se ut så här: ”Bära ut mat till August, 3 minuter utan samtal, duscha Emma, 13 min…”.

– Det gemensamma för våra medlemmar är att de älskar sitt jobb, men hatar sina arbetsvillkor. Utvecklingen går bakåt, sa Nordström.

De båda ordförandena för LO:s två största förbund var överens om att något måste göras och att det är politiska beslut som krävs för att åstadkomma förbättringar i arbetslivet. Och de fick inte oväntat eldunderstöd av Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt:

– Socialdemokratin växte en gång fram för att vi skulle ha råd med varandra. Människorna skulle vara medborgare i samhället, inte kunder på en marknad. Nu måste vi också visa att vi har råd med ett arbetsliv som inte sliter ut folk i förtid.

– Från borgerligt håll pratar man nu om att folk ska jobba till 75 eller 80. Men sanningen är ju att många börjar bli förbrukade redan vid 55, sa Juholt och upprepade vad han sagt förut om satsningar på arbetsmiljön:

– Den riktigt stora pensionsreformen är ett rejält arbetsmiljölyft. Återupprätta arbetslivsforskningen, bygg bort dom farliga arbetsplatserna, så att löntagarna inte slits ut, utan orkar jobba längre.

Och Stefan Löfven fyllde i med att kräva satsningar på kompetensutveckling:

– Företagen säger att personalen är deras främsta resurs. Men sen vill dom inte ha några anställda, utan bara visstidare och inhyrda från bemanningsföretag. Man måste bättre ta till vara folks kunskaper och utveckla dem om vi ska överleva som industrination.

Annelie Nordström tryckte på vikten av att tala väl om såväl industriarbete som om vården:

– Min vision är att metallarbetaren och undersköterskan, som sitter tillsammans vid köksbordet, ska ha ett så bra arbetsliv att de berättar det för sina barn så att de blir lockade av att jobba där, inte som nu avskräcks av det.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.