Industriarbetarnas tidning

Mer trubbel för Saab

28 juli, 2011

Skrivet av KJELL JOHANSSON

För första gången sägs nu tydligt och klart att Vladimir Antonov inte släpps in i Saab. Beskedet ska ha han fått för flera veckor. Regeringen måste ha vetat det mycket längre, kommenterar Aleksandar Zuza på IF Metalls förbundskontor.

– EIB har fattat ett strategiskt beslut att aldrig släppa in Vladimir Antonov som investerare i Saab Automobil. Inte så länge EIB är långivare.

Det har Lars Holmqvist, vd för bilindustrins underleverantörer i Europa, fått höra av EIBs ordförande Philippe Maystadt.

Därför arbetar Vladimir Antonov nu på att försöka lösa ut EIB-lånet för att därigenom göra det möjligt att bli delägare.

Flera banker uppges vara inblandade i finansieringen. Det kan ta flera veckor innan den finansiella operationen är klar, enligt uppgifter till TT.

IF Metall har gång på gång kritiserat regeringen för att inte offentliggöra skälen till varför Vladimir Antonov anses olämplig som delägare.

– Regeringen måste rimligen ha känt till europeiska investeringsbankens beslut att bojkotta Antonov, säger Aleksandar Zuza, utredare på IF Metall.

– Det här mörkandet har försvårat arbetet med att hitta en hållbar lösning för Saabs framtid.

På Maud Olofssons Näringsdepartement förnekar pressekreterare Johanna Martin all kännedom om att EIB fattat ett sådant strategiskt beslut.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.