Industriarbetarnas tidning

”Obligatorisk a-kassa löser inga problem”

4 juli, 2011

Skrivet av HANS LARSSON

ALMEDALEN

Ska den framtida a-kassan var frivillig eller obligatorisk? Ska avgifterna till a-kassan var lika för alla? Och hur ska reglerna ändras så att fler omfattas av försäkringen vid arbetslöshet?

Dessa, och ett antal andra, frågor debatterades intensivt vid ett seminarium arrangerat av Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, i samband med den nu inledda Almedalsveckan på måndagen.

Att någonting måste göras åt bristerna i dagens a-kassesystem fanns det en stor enighet kring. Men vad som bör göras var det svårare att enas om.

Anders Wickander, utredare på SO, gav några siffror som belyser problemen:

– I dag får 60 procent av dem som är inskrivna vid Arbetsförmedlingen ingen ersättning alls. Ersättningstaket gör att väldigt få får ut de 80 procent vid arbetslöshet som var tänkt. Den som tjänar 25 000 kr per månad får till exempel bara ut 60 procents ersättning.

Men den verkliga stridsfråga är om a-kassan ska fortsätta vara frivillig eller bli obligatorisk.

– Varför ska man tvinga in dem som vet att dom aldrig kommer att behöva någon a-kassa i ett obligatoriskt system? Ett obligatorium löser absolut inga problem, sa IF Metalls nye a-kasseföreståndare, Olle Åkerlund.

Den stora problemet i dag är snarare att så många som blir arbetslösa inte får någon ersättning alls, menade Åkerlund:

– Två tredjedelar av IF Metalls medlemmar som är arbetslösa får i dag ingen ersättning alls på grund av krångliga regler och att försäkringen försämrats.

Irene Wennemo, huvudsekreterare i den statliga utredning som ska se över både sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring, var försiktigt optimistisk till möjligheterna att nå politisk enighet om rejäla förändringar i a-kassan:

– Dagens regler är obegripliga för de allra flesta och det är direkt skadligt för den svenska arbetsmarknaden. A-kassan måste helt enkelt moderniseras och anpassas till dagens arbetsmarknad, sade Wennemo.

Den politiska skiljelinjen vid seminariet gick mellan den moderate ordföranden i riksdagens arbetsmarknadsutskott, Thomas Tobé, och socialdemokraten Patrik Björck.

– En obligatorisk a-kassa leder till ökad trygghet. Många kan inte förutse sin egen risk att bli arbetslösa och därför är det frivilliga systemet inte bra. Socialdemokraterna går emot det bara för att de är rädda för minskad facklig anslutning, men den oron tror jag är väldigt överdriven, sa Thomas Tobé.

Patrik Björck replikerade:

– Det är helt orimligt att så få får ersättning vid arbetslöshet i dag. Att förenkla reglerna och höja ersättningsnivåerna så att vi får en a-kassa man kan leva på, är mycket viktigare att diskutera än ett obligatorium.

Våren 2013 ska den statliga utredningen lägga fram sitt förslag. Tidigare utredningsförslag om en obligatorisk a-kassa har hamnat i papperskorgen. Men den här gången tror utredare Wennemo på större möjligheter att lyckas:

– Den frågan är naturligtvis den svåraste nöten att knäcka. Men just nu finns i alla fall en majoritet i riksdagen för en obligatorisk a-kassa.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen