Industriarbetarnas tidning

Truckdom överklagas till Arbetsdomstolen

11 juli, 2011

Skrivet av ANDERS JANSSON

En kvinna med thailändsk bakgrund stämde sin arbetsgivare efter att hon sagts upp. Tingsrätten ansåg inte att hon diskriminerats men att uppsägningen varit felaktig. Nu har båda parter överklagat domen.

Dagens Arbete har tidigare berättat om kvinnan som fick i uppgift att köra truck men som hade svårt att nå ner till pedalerna med sin kroppslängd på 150 cm. Hon sades upp av arbetsgivaren Siemens, bland annat eftersom hon inte ansågs klara av truckkörningen.

LO-TCO Rättsskydd, som företräder kvinnan, anser att hon diskriminerats.

– När företaget krävt att hon skulle köra truck på ett fullgott sätt trots att trucken var byggd för en betydligt längre person har de uppställt ett kriterium som missgynnar korta personer. Eftersom kvinnor är kortare än män och personer av thailändskt ursprung är kortare än personer av svenskt ursprung har företaget diskriminerat kvinnan, säger kvinnans ombud på Rättskyddet Annett Olofsson.

Tingsrätten ansåg inte att kvinnan diskriminerats. Men hon tilldömdes skadestånd eftersom företaget brutit mot Las när de sade upp henne.

Kvinnan var beredd att nöja sig med Tingsrättens dom. Men när Siemens överklagade bestämde hon sig för att också göra det.

Annett Olofsson tycker att det är viktigt att pröva vilka krav på anpassning som kan ställas på arbetsgivaren.

Enligt Tingsrätten har arbetsgivaren gjort tillräckligt för att anpassa arbetsplatsen till kvinnans behov. I domen konstateras att företaget frågat leverantören om trucken kunde byggas om, men att de fått till svar att det inte var möjligt. Annett Olofsson menar att det faktiskt går och ifrågasätter om Siemens undersökning varit tillräcklig.

– Det var inte särskilt arbetsamt att få fram besked om att det gick att anpassa trucken, även om man inte själv är i branschen, säger hon.

I Tingsrätten försökte Annett Olofsson bevisa att det går att anpassa trucken till en rimlig kostnad och att företaget borde ha gjort mer. Men det togs inte upp i domen.

– Där hade jag önskat att Tingsrätten motiverat varför detta inte är diskriminering, säger hon.

Kvinnans överklagan är en så kallad anslutningsöverklagan. Det innebär att den endast kommer att prövas om Arbetsdomstolen godkänner företagets överklagan.

Förutom diskrimineringsfrågan vill Rättskyddet även pröva om inte företaget ska betala ett större skadestånd för den felaktiga uppsägningen.

Siemens överklagar eftersom de inte anser sig ha brutit mot Las. De hävdar att de ingått en bindande överenskommelse med kvinnan om att anställningen ska upphöra och att de haft saklig grund för uppsägningen.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen